Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προς μνημόνιο χρέους μετά το 2018 με πολυετή εποπτεία

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Σουρεαλιστικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αρχίζει να λαμβάνει το δράμα «ελάφρυνση χρέους» μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας καθώς οι βασικοί παίχτες, Βερολίνο και ΔΝΤ, ρίχνουν στο τραπέζι  ακραία σενάρια. Και μετά την αποκάλυψη των εκρηκτικών διαλόγων που διημείφθησαν στη συνάντηση,
δείχνουν το σκηνικό σύγκρουσης που δεν προοιωνίζεται ευνοϊκή λύση, ούτε στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% ή 3,5% του ΑΕΠ για πάνω από 20 έτη χωρίς καμία ελάφρυνση, διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων όχι για ένα, πέντε αλλά για 40 χρόνια, σενάρια για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα διάσωσης στο οποίο τυπικά έχει απλά τον ρόλο του συμβούλου, τέταρτο μνημόνιο πριν καν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος έως και εξώθηση της Αθήνας σε σύγκρουση με τους δανειστές, είναι ορισμένες από τις «εναλλακτικές» σε ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς.
Όπως εκτιμούν έμπειροι παρατηρητές, στη φάση αυτή ίσως απλά παρακολουθούμε το αδιέξοδο στο οποίο έχει φθάσει η διαπραγμάτευση μεταξύ του ωμού ρεαλισμού του ΔΝΤ και της, καλβινιστικής έμπνευσης, στρατηγική του Σόιμπλε. Τα σπασμένα ασφαλώς θα πληρώνει ο πιο αδύναμος, που στην περίπτωση μας είναι η ελληνική οικονομία.
Η στάση των δανειστών δείχνει πάντως ότι οι αποφάσεις θα είναι οδυνηρές για την Ελλάδα ως προς την πολυετή επιτήρηση στην οποία θα βρίσκεται ώστε να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Γερμανία επιδιώκει την υπογραφή ενός είδους «Μνημονίου... χρέους» που θα υπογραφεί στο τέλος του υπάρχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Συγκεκριμένοι στόχοι
Στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που πρέπει να επιτυγχάνονται με μέτρα. Δηλαδή θα πρέπει η Ελλάδα να πιάνει τους στόχους για υψηλά πλεονάσματα και σε αντάλλαγμα θα έχει κάποιες «παροχές». Αυτές θα είναι τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, όχι με τη μορφή «κουρέματος» αλλά με πολυετείς επιμηκύνσεις που θα μειώνουν σημαντικά το βάρος για την αποπληρωμή του.
Ουσιαστικά η Ελλάδα «σύρεται» στην αποδοχή ενός προγράμματος το οποίο θα έχει αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, «κόφτες» (μειώσεις μισθών, συντάξεων, απολύσεις) όταν οι στόχοι χάνονται και περιοριστική οικονομική πολιτική με «στενό κορσέ» διαρκούς επιτήρησης. Αλλωστε, μετά το 2022 η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώνει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας.
Αυτό που προκαλεί φόβο είναι η συζήτηση που θα ανοίξει για το αν τα μέτρα 4,9 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν πρόσφατα είναι αρκετά για την περίοδο μετά το 2018 ή θα απαιτήσουν κι άλλα οι δανειστές. Κι αυτό στη σκιά των παζαριών για τα πολυετή πλεονάσματα και πώς θα επιτευχθούν. Στο αρνητικό σενάριο, ενδεχομένως να τεθούν νωρίτερα σε ισχύ τα μέτρα και να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Στο θετικό σενάριο να υπάρξει απόφαση για μικρότερα πλεονάσματα που θα δώσουν δημοσιονομική «ανάσα» στη χώρα.
Τι θα γίνει
Αξιωματούχοι με βαθιά γνώση του θέματος αναφέρουν ότι  στις τρεις κρίσιμες εβδομάδες που ακολουθούν, μέχρι το επόμενο  Eurogroup, όλα μπορούν να συμβούν. Κρίσιμη ημερομηνία η 8η ? 9η Ιουνίου όπου διενεργείται η σύνοδος του EWG που θα προετοιμάσει το Eurogroup. Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει μια μίνιμουμ συμφωνία.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια παραμένει. Υπό τους όρους αυτούς θα υπάρξει τελικά η πολυπόθητη και αναγκαία συμφωνία για την ελληνική οικονομία μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου; Πιθανόν να υπάρξει αλλά το ζητούμενο είναι εάν οι όροι της θα επιτρέψουν την έξοδο της χώρας στις αγορές ή θα την οδηγήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα, πέραν του 2018, σε επιτροπεία εις το διηνεκές, και τελικά σε πιο ακραίες καταστάσεις σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο.
Οπως φάνηκε πάντως τα τελευταία 24ωρα, το σενάριο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διαφοροποιείται. Ποιο πιθανό θεωρείται τώρα μια συμφωνία-γέφυρα με συμμετοχή του Ταμείου αλλά τη χρηματοδότηση να την αποφασίσει αργότερα. Δηλαδή στις 15 Ιουνίου να αποφασιστεί η διατήρηση της αυτονομίας του Ταμείου, μέχρι να πάρει διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους με παρεμβάσεις ελάφρυνσης αυτού.
Ομως, αυτή την ώρα να μη συμβάλλει χρηματοδοτικά και οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές. Η τακτική του «μέσα-έξω» από το ΔΝΤ θα επιτρέψει στο Βερολίνο να κρατήσει την παρουσία του Ταμείου ζωντανή και να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης. Ομως, θα βάζει ουσιαστικά το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, την έξοδό της στις αγορές, την ένταξη στο QE.
Λιτότητα στο διηνεκές
Μία γεύση των όσων συζητούνται στο παρασκήνιο είναι τα όσα αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο του ESM το οποίο αποκάλυψε το Reuters. Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους, αν διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στα επίπεδα του 3,5% του ΑΕΠ ή υψηλότερο μέχρι το 2032 και πάνω από το 3% μέχρι το 2038.Το σενάριο αυτό προβλέπει επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ελάφρυνση χρέους, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Σε αυτήν την περίπτωση, θα έπρεπε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι το 2022 και στη συνέχεια πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% μέχρι τα μέσα του 2030 και στο 1,5% μέχρι το 2048, διαμορφώνοντας έτσι τον μέσο στόχο της περιόδου 2023-2060 στο 2,2%.Τονίζεται ακόμη ότι η μέγιστη δυνατή ελάφρυνση χρέους που εξετάζεται για την Ελλάδα είναι η επέκταση της μέσης σταθμισμένης ωρίμανσης των δανείων κατά 17,5 έτη από τα 32,5 έτη που είναι σήμερα, με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080. Ο ESM μπορεί επίσης να περιορίσει την αποπληρωμή του χρέους στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050, ορίζοντας «ταβάνι» 1%  στο επιτόκιο των δανείων έως το 2050. Η πληρωμή των καταβλητέων τόκων που θα υπερβαίνουν το 1%, θα αναβάλλεται έως το 2050 και το ποσό θα ενσωματωθεί στο κόστος χρηματοδότησης του ταμείου διάσωσης. Ο ESM θα επαναγοράσει επιπλέον το 2019 τα 13 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, τα οποία είναι πολύ πιο ακριβά δάνεια από αυτά της ευρωζώνης. Στο πρώτο σενάριο, προβλέπεται  μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα 1,3% την προβλεπόμενη περίοδο.
Το δεύτερο σενάριο στηρίζεται στις υποθέσεις του ΔΝΤ για μέση ανάπτυξη 1% και την επιστροφή το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, μετά από πέντε χρόνια διατήρησής του στο 3,5%. Αυτό προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί και θα αγγίξει το 226% το 2060. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, θα είναι στα τέλη του 2020 πάνω από το όριο του 15% του ΑΕΠ, που υποσχέθηκαν οι υπουργοί της Ευρωζώνης, αγγίζοντας επίπεδα άνω του 50% το 2060. Προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, η Ευρωζώνη θα πρέπει να δώσει στην Ελλάδα βαθύτερη ελάφρυνση χρέους απ' ό,τι προσέφερε υπό όρους το 2016, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ. Κάτι που ωστόσο οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν.
Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, που αποτελεί μια πιο συμβιβαστική μορφή των δύο προηγούμενων, προβλέπεται  μέσος ρυθμός ανάπτυξης 1,25%, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια στο 1,8% αντί στο 2,2%  για την περίοδο 2023-2060. Το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο με την παράταση των μέσων σταθμισμένων λήξεων κατά 15 έτη με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080, την επιβολή ανώτατου ορίου στα επιτόκια των δανείων στο 1% έως το 2050 και τον καθορισμό του ανώτατου ορίου απόσβεσης στο 0,4% του ελληνικού ΑΕΠ, όπως προβλέπεται σύμφωνα με το τελευταίο αυτό σενάριο.
Βουντού economics
Οι τόνοι έχουν ανέβει κατακόρυφα όχι μόνο στο παρασκήνιο αλλά και στη δημόσια συζήτηση ειδικά στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου το ελληνικό χρέος έχει σκαρφαλώσει ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της χώρας. Είναι ενδεικτικό το σχίσμα Σόιμπλε - Γκάμπριελ με την «πτέρυγα» Γκάμπριελ να μιλά ακόμη και για «οικονομική επιστήμη βουντού» ασκώντας σκληρή κριτική στα σενάρια επί των οποίων διαπραγματεύεται το Βερολίνο με το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα για τα επόμενα 40 χρόνια από τους θεσμούς και το ΔΝΤ, καθώς και στους υπολογισμούς για πιθανά πρωτογενή πλεονάσματα.  http://www.imerisia.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Ακινητα Χάος στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τους δασικούς χάρτες

Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις έχει λάβει η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το φρένο που θέτει στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με αιχμή τα δυσεπίλυτα ζητήματα που αφορούν κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και στους δασωμένους αγρούς. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας πολιτών,

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,

Ανάδρομος Ερμής σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα – Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

ΚΡΙΟΣ Θα βρεθείτε στο μέσω καταιγισμού πληροφοριών σχετικών με μυστικά αλλά και υπόγειες συμπεριφορές ατόμων που, ως ώρας, θεωρούσατε φιλικά προσκείμενα σε εσάς. Μην επιτρέψετε σε κανένα με την συμπεριφορά του να αναμοχλεύσει δικά σας εσωτερικά τραύματα του παρελθόντος, αντιθέτως κινηθείτε αναλόγως και προστατέψτε τον εαυτό σας.