Το Μουντιάλ του θανάτου

Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών εργατών στο Κατάρ, καθώς άλλοι τρεις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια του θανάτου. Στο βωμό της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2022 τα έργα είναι «φαραωνικά» και εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι εργάτες από την Ινδία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές βρίσκονται
αντιμέτωποι με απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, εκμετάλλευση και άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Τη Δευτέρα τρεις ακόμη εργάτες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν δουλεύοντας σε ένα εργοτάξιο στο Κατάρ, χωρίς, ωστόσο να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Η νέα τραγωδία θα ενισχύσει τις φωνές σε ολόκληρο τον κόσμο, που καταγγέλλουν τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, ενώ η κυβέρνηση του Κατάρ και η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή έρευνας για τη διακρίβωση του τραγικού περιστατικού. Μια ακόμη έρευνα για τις δεκάδες χαμένες ζωές στα κάτεργα του Κατάρ.
Εργασία σε απάνθρωπες συνθήκες, όπου δεν τηρούνται ούτε οι συνθήκες ασφαλείας, με μισθούς πείνας και κόστος ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για να μπορέσει το Κατάρ να ολοκληρώσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του.
Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, συνεχίζει τον αγώνα, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για να πιέσει την FIFA και το Κατάρ, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα «εργοτάξια του θανάτου». Οι γραφειοκράτες, όμως, της παγκόσμιας συνοσπονδίας, βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των εργατών αυτών.
Τον περασμένο Μάρτιο η Διεθνής Αμνηστία παρουσίασε τη νέα έκθεσή της με τίτλο «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: εκμετάλλευση εργασίας στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ 2022». Στην πολυσέλιδη αυτή έκθεση καταγγέλεται πως μετανάστες εργαζόμενοι στην ανοικοδόμηση του σταδίου στη Ντόχα, αναγκάζονται να ζουν σε «άθλια στρατόπεδα στην έρημο» και να «πληρώνονται με ψίχουλα», ενώ ασκεί έντονη κριτική για την αδιαφορία της FIFA.
Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Σαλίλ Σέτι, είχε καλέσει, μάλιστα, τον νέο πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να πάρει θέση ενάντια στην κακοποίηση των εργαζομένων: «Η απάνθρωπη μεταχείριση των εργατών αποτελεί στίγμα στη συνείδηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Για τους παίκτες και τους οπαδούς, ένα γήπεδο παγκόσμιου κυπέλλου είναι ένα μέρος ονείρων. Για ορισμένους από τους εργαζομένους οι οποίοι μας μίλησαν, είναι ένας ζωντανός εφιάλτης».
Στις αρχές του χρόνου ο 21χρονος Ναντίμ Σαριφούλ Αλάμ από το Μπαγκλαντές, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σκληρής εκμετάλλευσης, ενώ εργαζόταν στο Κατάρ και τις εγκαταστάσεις για την τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου και μήνυσε τη FIFA, επειδή η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, προκειμένου να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες για τους εργάτες.
Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε στη Ζυρίχη, με την υποστήριξη του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Ολλανδίας, καλεί τη FIFA να αναγκάσει το Κατάρ να υιοθετήσει «μίνιμουμ εργατικά στάνταρ» για τους μετανάστες εργάτες που μετέχουν στην προετοιμασία για το τουρνουά, στα οποία να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον το δικαίωμα παραίτησης ή αναχώρησης από τη χώρα.
Προς το παρόν, πάντως, η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία φαίνεται πως αδιαφορεί...http://www.efsyn.gr