IOBE: Το 74% των Ελλήνων προτιμούν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα από την επίσκεψη στον γιατρό

Αυτοφροντίδα, όρος άγνωστος στους περισσότερους Ελληνες, οι οποίοι όμως δείχνουν εμπιστοσύνη -περίπου το 70%- στη χρήση φαρμάκων που δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση ήπιων
συμπτωμάτων και ασθενειών, αλλά για τη λήψη τους συμβουλεύονται τον γιατρό (21%) ή τον φαρμακοποιό, (42%), σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αναφορικά με την απήχηση που έχουν τα ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) στους πολίτες αλλά και στους φαρμακοποιούς.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), κατά 74% οι πολίτες θεωρούν ότι η χρήση των ΜΗΣΥΦΑ είναι πιο άμεση και αποτελεσματική διαδικασία από την επίσκεψη στον γιατρό, ενώ το 64% εκτιμά ότι είναι και πιο οικονομική από την ιατρική συνταγή ή την ιατρική επίσκεψη.
Παράλληλα, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη, η ασφάλεια του φαρμάκου κατά 89%, η γρήγορη δράση και αποτελεσματικότητά του κατά 88%, αλλά και η συμβουλή του φαρμακοποιού κατά 76%, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την αγορά κάποιου ΜΗΣΥΦΑ.
Ανάπτυξη της αυτοφροντίδας
Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάπτυξη της αυτοφροντίδας συνδέεται άμεσα με την ενδυνάμωση του ρόλου του φαρμακοποιού ως σημαντικού συμβούλου υγείας, και με την καθοδήγησή του οι ασθενείς είναι περισσότερο ενημερωμένοι για τα ΜΗΣΥΦΑ, αναγνωρίζουν τα συμπτώματα ήπιων ασθενειών και επιλέγουν τα κατάλληλα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν καθημερινά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, το σύνολο των φαρμακοποιών (98%) πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στον ρόλο ως συμβούλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ οι εννέα στους δέκα φαρμακοποιούς αξιολογούν τα ΜΗΣΥΦΑ ως ασφαλή φάρμακα. Η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του φαρμακοποιού επιβεβαιώνεται και από τους πολίτες, που δηλώνουν κατά 73% ότι δεν θα αγόραζαν κάποιο ΜΗΣΥΦΑ χωρίς τη συμβουλή του.
Στα οφέλη στην οικονομία και τη δημόσια υγεία, από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ, Βασίλης Σερέτης. Όπως τόνισε, «οι νέες θέσεις εργασίας με το άνοιγμα της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ, η υλοποίηση νέων επενδύσεων από τις πολυεθνικές και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και η ελάφρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η ενίσχυση των δημόσιων εσόδων από πωλήσεις ΜΗΣΥΦΑ μέσω φόρων με την παράλληλη αποσυμφόρηση δομών υγείας, είναι κάποια από τα σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τη στρατηγική στόχευση του ΕΦΕΧ για τη συστηματική ανάδειξη αυτοφροντίδας σε βασικό αναπτυξιακό προσανατολισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)