Le Figaro: Ελληνική κουζίνα, η σύγχρονη εποποιία της Ελλάδας


Σε διεθνή βραβεία που έχει αποσπάσει τους τελευταίους μήνες η ελληνική κουζίνα στέκεται σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, κάνοντας λόγο για μια «σύγχρονη εποποιία», η οποία περιλαμβάνεται από το 2010 στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οκτώ εστιατόρια με ελληνική κουζίνα βραβεύτηκαν με αστέρια Michelin και το «Bib Gourmand», το οποίο απονέμεται για εξαιρετικά καλή κουζίνα σε λογικές τιμές.
Ανάμεσά τους το εστιατόριο Mavrommatis στο Παρίσι, ένα από τα μενού του οποίου περιλαμβάνει: αμπελόφυλλα γεμισμένα με καραβίδα, σπάλα αρνιού με κανελόνια και σέλινο, τάρτα πορτοκαλιού σερβιρισμένη με ελληνικό γιαούρτι, παγωτό με σαφράν και ελιές Καλαμών.
Η Le Figaro αναφέρεται και στο εστιατόριο «Etsi» στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού, που προτείνει γαστρονομία με φίνες γεύσεις, προσηλωμένη όμως στα πάτρια εδάφη, και το οποίο λαμβάνει αλλεπάλληλες διακρίσεις, όπως το «Bib Gourmand».
Το βραβείο «Pop» για τους καλύτερους μεζέδες δόθηκε από τον οδηγό Gault & Miillau στο «Yaya» στο Σεν-Ουέν, στα βόρεια προάστια του Παρισιού. Η νέα τύπου ταβέρνα που εμπνέεται από την κουζίνα της γιαγιάς βραβεύτηκε επίσης για το καλύτερο ελληνικό σάντουιτς από τον οδηγό Fooding.
Όσο για τo «Evi Evane», βραβεύτηκε ως το καλύτερο ξένο εστιατόριο από τον οδηγό Pudlo, ακριβώς πριν από έναν χρόνο.
 Η Figaro κάνει λόγο για «νέους αργοναύτες της ελληνικής κουζίνας», οι οποίοι «θέλουν να αντιστρέψουν την τετριμμένη εικόνα για τα ελληνικά εστιατόρια με τις φωτογραφίες της Ακρόπολης, το σουβλάκι και το συρτάκι».
Όπως σημειώνει, η γενιά των τριαντάρηδων, συνήθως Ελληνογάλλοι, θέλει να αναδείξει την κληρονομιά των παιδικών της χρόνων, τη σπιτική κουζίνα της γιαγιάς και να εξερευνήσει τα απίστευτα πάτρια εδάφη.
«Δεν υπάρχει λόγος η ελληνική κουζίνα να μην είναι στο ίδιο ύψος με την ιταλική», δηλώνει χαρακτηριστικά η Μιχαέλα Λιαρούτσου, σεφ του «Έτσι», με καταγωγή από τη Σέριφο.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στον Κύπριο Ανδρέα Μαυρομμάτη, ο οποίος μετέβη στη Γαλλία το 1977 για να σπουδάσει κοινωνιολογία και ψάχνοντας για δουλειά, έπεσε πάνω σε Έλληνες στο Παρίσι, αποφασίζοντας να στραφεί στην ελληνική κουζίνα. Μαζί με τον αδερφό του Ευαγόρα άνοιξαν παντοπωλείο με ελληνικά εδώδιμα και σήμερα, η οικογένεια με τη συμμετοχή και του βενιαμίν της, του Διόνυσου, διαχειρίζεται μεταξύ άλλων πέντε εστιατόρια-τέσσερα στο Παρίσι και ένα στην Κύπρο-, καθώς και εννέα σημεία πώλησης προϊόντων από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Figaro στέκεται και στη σεφ Ντίνα Νικολάου, η οποία ίδρυσε με την αδελφή της , Μαρία, το «Evi Evane», μια «τριλογία» καταστημάτων στο Παρίσι που περιλαμβάνει ένα εστιατόριο, ένα μπαρ με μεζέδες και δύο σημεία πώλησης στο Παρίσι.
Επίσης, οι Κρίτωνας Πουλής και Σταύρος Σερέτης άνοιξαν στο 3ο διαμέρισμα το παντοπωλείο Kilikio, ενώ ο Αλέξανδρος Ράλλης το «Profil Grec».
Όπως επισημαίνει η Figaro, το «Yaya» είναι νεότερο ελληνικό προπύργιο στο Παρίσι και ανήκει στους αδελφούς Χάντζιου, οι οποίοι ίδρυσαν τον οίκο ελαιολάδου Kalios.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, ΑΜΠΕ