Σχεδόν διπλάσιες οι αυτοκτονίες επί τρόικας! 2.989 τα κρούσματα το διάστημα 2010-2015.

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά
Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες στα χρόνια των Μνημονίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Την ίδια στιγμή, πάνω από 600 συνάνθρωποί μας αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια ετησίως στη χώρα, ενώ από το 2010-2015 σημειώθηκαν σχεδόν 3.000 αυτοκτονίες, με πιο συχνή μέθοδο τον απαγχονισμό. Να σημειωθεί ότι, από το 2000 έως το 2009, ο μέσος όρος αυτοκτονιών ήταν 360 τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, κατά τα έτη 2016 και 2017, και έως τις 31 Αυγούστου 2018, ο αριθμός των αυτοκτονιών παραμένει σταθερά υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα -με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας- η ΚΛΙΜΑΚΑ (www.klimaka.org.gr - γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018), ο μη κυβερνητικός οργανισμός ανάπτυξης ανθρωπίνου κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα εμφανίζεται σταθερά αυξανόμενος από το 2000 έως το 2015 αλλά και την τελευταία τριετία, ωστόσο το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγραφή των μη θανατηφόρων αποπειρών αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες, ενώ είναι άγνωστο πόσες αυτοκτονίες δεν δηλώνονται ως τέτοιες για διάφορους λόγους. Τα πρόσφατα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, όπως αυτά αναλύθηκαν από το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, σχετικά με τις αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, αναδεικνύουν μια μικρή μείωση των αυτοκτονιών για το έτος 2015, της τάξης του 6,4%, σε σύγκριση με το 2014.

Συγκεκριμένα, οι θάνατοι από αυτοκτονία το 2015 ανήλθαν σε 529, έναντι 565 που είχαν καταγραφεί το 2014. Από το 2010 έως το 2015 σημειώθηκαν τουλάχιστον 2.989 αυτοκτονίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε καθεμιά αυτοκτονία γυναίκας αντιστοιχούν τέσσερις αυτοκτονίες ανδρών. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης αυτοκτονιών ήταν 8,1 ανά 100.000 για τους άνδρες και 1,91 ανά 100.000 για τις γυναίκες.

Η περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας για το 2015 ήταν η Κρήτη και ακολουθούν η Ηπειρος, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.
δημοκρατια

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

«Σύντομα θα σταματήσουν να τυπώνουν βιβλία σε χαρτί»

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια «κολυμπούν» μέσα στον take away καφέ

Δ.Αθηναίων: Εργαζόμενοι κατά Μπακογιάννη -Απαξιώνει σκόπιμα τη Διεύθυνση Πρασίνου για να την ιδιωτικοποιήσει

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων