Φαραωνικός τάφος 4.000 ετών...άνοιξε πρώτη φορά για το κοινό στην Αίγυπτο

Ένας φαραωνικός τάφος στην Αίγυπτο, ηλικίας άνω των 4.000 ετών, άνοιξε πρώτη φορά για το κοινό. Ο τάφος αυτός βρίσκεται στη...

νεκρόπολη της Σακκάρα και άνηκε σε έναν ανώτερο αξιωματούχο, ο οποίος ονομαζόταν Mehu, και την οικογένειά του, που ήταν συγγενείς του πρώτου βασιλιά της Έκτης Δυναστείας. 

Σύμφωνα με τον Zahi Hawass, αρχαιολόγο και πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ο Mehu ήταν βεζίρης, επικεφαλής των δικαστών και διευθυντής του παλατιού. Φέρεται να είχε συνολικά 48 τίτλους, οι οποίοι αναγράφονται στους τοίχους του τάφου αλλά και στη σαρκοφάγο του. 

EPA/KHALED ELFIQI

Στον τάφο ξεχωρίζουν δύο θάλαμοι με πολύχρωμες, καλά διατηρημένες επιγραφές και τοιχογραφίες. Μία από τις πιο ιδιαίτερες τοιχογραφίες είναι εκείνη που απεικονίζει δύο κροκόδειλους να παντρεύονται, καθώς μία χελώνα παρακολουθεί την τελετή. Άλλες τοιχογραφίες δείχνουν τον Mehu να κυνηγάει ή να ψαρεύει, ενώ ορισμένες απεικονίζουν μεγάλες γιορτές και ακροβατικό χορό. 

EPA/KHALED ELFIQI

Σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων επισημαίνεται πως στον τάφο υπάρχει ένας μακρύς στενός διάδρομος καθώς και έξι ταφικοί θάλαμοι, με δωμάτια για τον γιο του Mehu, Mery Re Ankh, και τον εγγονό του, Hetep Ka II. 

EPA/KHALED ELFIQI

Επισημαίνεται πως ο τάφος είχε ανακαλυφθεί 1940, αλλά άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό φέτος, στις 8 Σεπτεμβρίου...

EPA/KHALED ELFIQI

EPA/KHALED ELFIQI

lifo.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε με αφορμή τον θάνατο του ντελιβερά – Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

Θεσσαλονίκη: Άδεια τα καταστήματα – «Σε λίγο θα μας πουν να υψώσουμε και συρματοπλέγματα», λέει για τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Πού χάθηκε το ραδιόφωνο...Η εξάρτηση από το κινητό

Στις Βρυξέλλες «ράβουν» νέα μνημόνια

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων