Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο σφυρί 5.000 πρώτες κατοικίες

Στο σφυρί βγαίνουν 5.000 πρώτες κατοικίες έως το τέλος του 2019, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να δουν την πόρτα της εξόδου από αυτές. Πρόκειται για σπίτια αντικειμενικής αξίας κάτω των 150.000 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, ενώ δεν τελούν υπό καμία νομική προστασία.

Το καμπανάκι του SSM και των δανειστών προς τις τράπεζες για άμεση εξυγίανση των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους και οι πιέσεις για επιτάχυνση των πλειστηριασμών αγγίζουν πλέον και την πρώτη κατοικία και το επόμενο διάστημα έρχονται και πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών και μάλιστα αξίας ακόμα και 100.000 ευρώ.
Στα επιτελεία των τραπεζών έχει σημάνει συναγερμός μετά και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2018 που έδειξαν υστέρηση αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί ειδικά στον τομέα των στεγαστικών, ενώ και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, έξι μήνες από την έναρξη των πλειστηριασμών, η προσέλευση όσων οι τράπεζες έχουν χαρακτηρίσει στρατηγικά κακοπληρωτές δεν είναι η αναμενόμενη οδηγεί σε πιο δραστικά μέτρα.

Τα στεγαστικά

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα στεγαστικά δάνεια καθώς και ότι τα κόκκινα στεγαστικά μειώθηκαν μόλις κατά 1,1% με βάση τα τελευταία στοιχεία έως και το τέλος Ιουνίου δεν επιτρέπει άλλη καθυστέρηση.
Μέχρι σήμερα το άτυπο μορατόριουμ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες ήθελε να μη βγαίνουν σε πλειστηριασμό κατοικίες με αξία κάτω των 150.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία προστασία. Εκτός εξαιρέσεων, μέχρι σήμερα οι τράπεζες τήρησαν αυτή τη συμφωνία. Ομως, όσο το απόθεμα των ακινήτων αυτών μειώνεται, προχωρούν σε πλειστηριασμούς και ακινήτων μικρότερης αξίας, δηλαδή και σε ακίνητα πρώτης κατοικίας με αντικειμενική ακόμα και κάτω των 100.000 ευρώ.
Ετσι τους επόμενους μήνες πρώτες κατοικίες οι οποίες αποτελούν ενέχυρα σε κόκκινα στεγαστικά δάνεια αλλά και σε επιχειρηματικά στα οποία αποτέλεσαν ενέχυρο θα βγαίνουν στο σφυρί, εφόσον οι κάτοχοί τους δεν προσφύγουν στις τράπεζες ώστε να βρουν τρόπους να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
Προστατευμένοι ωστόσο θα είναι μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη επιτυγχάνοντας τη νομική προστασία τους. Εκτιμάται ότι έως το 2021 το 30% των ακίνητων που θα βγαίνει σε πλειστηριασμό θα είναι πρώτη κατοικία.

Δάνεια €11,81 δισ.

Η δεξαμενή των ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες και που τα βαραίνει ληξιπρόθεσμη οφειλή από στεγαστικό δάνειο αντιπροσωπεύει δάνεια αξίας 11,81 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά έχουν ήδη καταγγελθεί και οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες, ανάμεσά τους και ο πλειστηριασμός.
Τραπεζικές πηγές δεν κρύβουν ότι το περιβάλλον για τους κόκκινους δανειολήπτες θα γίνεται πλέον όλο και σκληρότερο όσο ο χρόνος για τη ριζική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πιέζει. Μάλιστα, όσο δεν προχωρεί, όσο θα έπρεπε, η οικειοθελής παραχώρηση των ακινήτων από τους δανειολήπτες, λύση που θα ήταν επωφελής και για τις δυο πλευρές, οι πλειστηριασμοί είναι η μόνη οδός, εφόσον δεν ευοδωθεί και η λύση της ρύθμισης.
Παράλληλα τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν και εξώσεις από ακίνητα η ιδιοκτησία των οποίων, μέσω των πλειστηριασμών, έχει περάσει στην ιδιοκτησία των τραπεζών – πράγμα για το οποίο πιέζουν και οι εποπτικοί μηχανισμοί. Το θέμα προβληματίζει και την κυβέρνηση, καθώς έως σήµερα οι πλειστηριασµοί πρώτης κατοικίας αφορούσαν ακριβά ακίνητα τα οποία ήταν ενέχυρα κυρίως σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις να είναι περιορισμένες. Πλέον και όσο οι πλειστηριασμοί θα προχωρούν και σε χαμηλότερης αξίας ακίνητα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ήδη είναι αναρτημένοι με ημερομηνία εκτέλεσης έως και τις 3 Απριλίου 2019 17.462 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 803 την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ έως το τέλος του 2018 εκτιμάται ότι θα γίνουν ακόμα περί τους 5.000 πλειστηριασμούς. Να σημειωθεί ότι από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη (δάνεια αξίας 17 δισ. ευρώ) το ένα στα τρία είναι στεγαστικό, ενώ από τα συνολικά 63,5 δισ. ευρώ των στεγαστικών στο κόκκινο βρίσκονται δάνεια αξίας 28,13 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, από την πλευρά των τραπεζών εκτιμάται ότι όσο θα πλησιάζουμε στο τέλος του 2018 και στη λήξη του νόμου Κατσέλη, ενδεχομένως και να αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που θα θελήσουν να υπαχθούν σε αυτόν φοβούμενοι ενδεχόμενο πλειστηριασμό. Ηδη το πρώτο τρίμηνο του 2018 κατατέθηκαν 7.908 νέες αιτήσεις, με τον συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων να έχει διαμορφωθεί σε πάνω από 150.000. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τελούν υπό νομική προστασία του νόμου Κατσέλη έφτασε στο 14,4% έναντι 13,7% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους.     in.gr/

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη