Υπέρβαροι, καπνιστές και ευάλωτοι σε εμφράγματα περίπου οι μισοί Ελληνες

Περισσότερα από 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά τον χρόνο σημειώνονται στην Ελλάδα, ..
με συνέπεια οι ειδικοί να μιλούν για «επιδημία», καθώς αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου. 

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) από το πρόγραμμα «Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου» που διεξάγεται τα τελευταία 13 χρόνια. Ειδικότερα, από τους περίπου 67.000 ενηλίκους που εξετάστηκαν, το 42% είναι υπέρβαροι και 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές.
Επιπλέον μόνο ένας στους τρεις Ελληνες πετυχαίνει τον στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία και μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.

Ακόμα, το 50% έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), το 25% πάσχει από υπέρταση και το 10% από διαβήτη. Επίσης, πάνω από το 3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στους ηλικιωμένους (από 75 ετών) το ποσοστό είναι πάνω από 10%. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου» του ΕΛΙΚΑΡ προέκυψε από την ανάγκη να καταγράφεται και να παρακολουθείται διαχρονικά η συχνότητα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον ελληνικό πληθυσμό.
Η γνώση αυτή επιτρέπει την εφαρμογή επιστημονικών και άλλων προγραμμάτων, με στόχο τον περιορισμό των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

Γι' αυτόν τον σκοπό και φέτος το ΕΛΙΚΑΡ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιεί το πρόγραμμα «Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου» με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, αύριο Πέμπτη, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 29 του μηνός στο μετρό του Συντάγματος, στην Αθήνα (09.00-17.00), γιατροί και συνεργάτες του ΕΛΙΚΑΡ θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό τους και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους
γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας, δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζομένους.

Ρίτα Μελά
dimokratianews.gr