Κιμαδοπιτάκια.

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 40 κομμάτια)
Για τη ζύμη
600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. πρόβειο γιαούρτι, με πέτσα
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκο αβγού

Για τη γέμιση

60 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, τριμμένο
250 γρ. κιμά από λάπα
200 ml χυμό ντομάτας
200 γρ. ντομάτα, κονκασέ

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
4 γαριφαλόκαρφα
ξύσμα από ½ πορτοκάλι, ακέρωτο
1 ξυλάκι κανέλας
2 καρότα, τριμμένα
6 ασπρομανίταρα, σε πολύ λεπτές φέτες
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
150 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Zύμη: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το γιαούρτι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μια μεμβράνη, για να μην ξεραθεί.
Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας καλά μέχρι να πάρει χρώμα. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και την ντομάτα κονκασέ, 1 ποτήρι νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το σκόρδο, τα γαριφαλόκαρφα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, τα καρότα και τα μανιτάρια. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, προσθέτοντας νερό, όταν είναι απαραίτητο. Στο τέλος του μαγειρέματος ο κιμάς δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε τα γαρίφαλα και την κανέλα και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το τυρί. Ανακατεύουμε καλά.
Σύνθεση: Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 40 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπαλίτσες και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκους διαμέτρου 8-10 εκ. Με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζουμε γέμιση στη ζύμη και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο πιέζοντας τις άκρες, ώστε να ενωθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε επάνω τα πιτάκια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κιμαδοπιτάκια. Τα ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. www.tovima.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων