Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κισσός, ένα αντιπροσωπευτικό χωριό του Πηλίου

Αντιπροσωπευτικό χωριό του Πηλίου, χτισμένο μέσα σε πυκνό δάσος από οξιές, καστανιές και πλατάνια, ο Κισσός προσφέρει στους κατοίκους του αλλά και στους
ταξιδιώτες θαυμάσια θέα στο Aιγαίο πέλαγος.
Η πλακόστρωτη πλατεία με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και την προτομή του Ρήγα Φεραίου, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα παραδοσιακά σπίτια και καφέ – εστιατόρια, οι κρήνες (Αγία Μαρίνα, Παπαγιάννη, Κατσαούνη και Νταϊμάκι) συνθέτουν το γραφικό περιβάλλον του χωριού, που αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές μέσα στην πανέμορφη πηλιορείτικη φύση.
Ο Κισσός γνώρισε περίοδο ακμής κατά το 18ο και τις αρχές του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, στο σχολείο του δίδαξε ο Pήγας Φεραίος.
Την πλατεία του χωριού με τα υπεραιωνόβια δέντρα στολίζει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (17ος/18ος αιώνας), λαμπρής αρχιτεκτονικής. Ο ναός διαθέτει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και έξοχες τοιχογραφίες, έργα ηπειρωτών καλλιτεχνών.
Ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή από τον Κισσό προς την εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου (άλλοτε καθολικό μονής), καθώς δίνει τη δυνατότητα στους εκδρομείς να απολαύσουν την υπέροχη θέα στα γειτονικά χωριά του Πηλίου.
Στην ευρύτερη περιοχή του Κισσού βρίσκονται, επίσης, τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Κωνσταντίνου, που αξίζει να επισκεφθούν οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού και όχι μόνο.              in.gr