Το Δημόσιο ξεσπιτώνει πολίτες στα Βριλήσσια -Διεκδικεί δεκάδες οικόπεδα με Βασιλικό Διάταγμα του 1918

Δεκάδες οικόπεδα στα Βριλήσσια στα οποία έχουν χτιστεί σπίτια εδώ και δεκαετίες, διεκδικεί με αγωγές το Ελληνικό Δημόσιο, υποστηρίζοντας πως εξακολουθεί να διατηρεί την κυριότητά τους...

Το Δημόσιο μάλιστα έχει καταθέσει αγωγή και κατά του Δήμου Βριλησσίων, διεκδικώντας ακίνητο στο οποίο βρίσκεται κτήριο που αξιοποιεί η δημοτική αρχή.
Δικαστικοί επιμελητές έχουν παραδώσει σε περισσότερους από 100 κάτοικους της περιοχής αγωγές, με τις οποίες οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ως εκπρόσωποι του Δημοσίου, στρέφονται εναντίον τους, αλλά και εναντίον των παιδιών τους σε περιπτώσεις που έχουν γίνει γονικές παροχές.  
Το Δημόσιο διεκδικεί δικαστικά τα ακίνητα, παρά το γεγονός πως βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και πως οι κάτοικοι έχουν στην κατοχή τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.
vrilissia-1.jpg
Στις αγωγές, τις οποίες αποκαλύπτει το Economistas.gr, αναφέρεται ότι πολλά από τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο από την Ιερά Μονή Πεντέλης και κηρύχθηκαν απαλλοτριωτέα το 1918 με Βασιλικό Διάταγμα.
Στη συνέχεια, με αποφάσεις της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Αθηνών, μεταγράφηκαν νόμιμα στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Κρωπίας, τον Ιούνιο του 1922, τα αρχεία του οποίου καταστράφηκαν το 1944.
«Το γεγονός ότι το Δημόσιο διατήρησε μέχρι σήμερα την πρωτοτύπως αποκτηθείσα κυριότητα επί του κληροτεμαχίου 2583 προκύπτει αδιαμφισβήτητα από τους κτηματολογικούς πίνακες και διαγράμματα της οριστικής διανομής του αγροκτήματος, τα οποία κυρώθηκαν με την 152565/1951απόφαση του υπουργού Γεωργίας», αναφέρει μεταξύ άλλων στις αγωγές το Δημόσιο.
Ζητάει επιπλέον να «αναγνωρισθεί το εμπράγματο δικαίωμα της αποκλειστικής κυριότητας, νομής και κατοχής του Ελληνικού Δημοσίου επί των περιγραφόμενων γεωτεμαχίων και να διαταχθεί η διόρθωση των ανακριβών εγγραφών στα οικεία Κτηματολογικά Βιβλία».
vrilissia-2.jpg
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Βριλησσίων, Ξενοφώντα Μανιατογιάννη, η δημοτική αρχή θα υποβάλει στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος πρόταση νομοθετικής παρέμβασης για να επιλυθεί το θέμα συνολικά και όχι κατά περίπτωση. 
Μιλώντας στο Economistas.gr, ο δικηγόρος Δημοσθένης Βασιλείου αναφέρει πως το Δημόσιο, προτού ασκήσει τις εν λόγω αγωγές υποβάλλοντας δεκάδες ιδιοκτήτες σε ψυχοφθόρους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες, όφειλε με να ελέγξει τις προϋποθέσεις του νόμου 3127/2003.
«Ο νόμος ορίζει ότι ο νομέας του ακινήτου θεωρείται κύριος έναντι του Δημοσίου, α) εάν έχει νόμιμο τίτλο από επαχθή αιτία για 10 χρόνια ή β) εάν νέμεται το ακίνητο καλόπιστα για 30 έτη πριν τη δημοσίευση του Νόμου αυτού (19-03-2003)», τονίζει ο κος Βασιλείου.
Προσθέτει μάλιστα πως το Δημόσιο έχει ήδη ελέγξει τη νομική κατάσταση της περιοχής όπου ευρίσκονται τα επίδικα ακίνητα, κατά την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως, το οποίο έχει εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, που αποτελεί πράξη της Κεντρικής Διοίκησης, δηλαδή του Κράτους.
Οι αγωγές θα εκδικαστούν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι κάτοικοι της περιοχής εναντίον των οποίων έχουν κατατεθεί αγωγές, αναμένεται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το Δημόσιο σε περίπτωση που δικαιωθούν.
vrilissia-3.jpg

economistas