Ούτε ένα ευρώ στους πυρόπληκτους από Μάτι και Κινέτα

Στα 37,7 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου στηνΑνατολική Αττική.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νίκου Βούτση, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου που κυρώνει τις π.ν.π. για τα έκτακτα μέτρα που
ελήφθησαν για ανακούφιση των πυρόπληκτων, μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ, αποδομώντας τις κατά καιρούς επικοινωνιακές φιέστες και τις κορόνες υπουργών και περιφέρειας.
Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι το ποσό αυτό δεν θα μείνει ανενεργό.
«Ο κεντρικός λογαριασμός έχει αυτή την στιγμή το ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 35 εκατομμύρια είναι από τρεις κεντρικούς φορείς, δηλαδή τα 20 εκατομμύρια είναι από τον ΟΑΕΔ με πρόνοια για τις ανακατασκευές σπιτιών, τα 10 εκατομμύρια έχουν μπει από το αποθεματικό της Βουλής, και τα 5 εκατομμύρια από την Τράπεζα της Ελλάδας. Τα υπόλοιπα 2.700.000 ευρώ αναφέρονται σε εισφορές, σε συμβολές είτε πολιτών είτε μεγαλύτερων οργανισμών, πρεσβειών κ.λπ., εν συνόλω τριών χιλιάδων φυσικών προσώπων ή φορέων. Εξ αυτών εβδομήντα δύο φορείς ή πρόσωπα έχουν δώσει από 3.000 ευρώ και περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής αποσαφήνισε ότι χρήματα από αυτό τον ειδικό λογαριασμό δίνονται μόνο σε αιτήματα που γίνονται από υπουργεία ή από την Περιφέρεια ή τους δήμους και όχι σε αιτήματα ιδιωτών. Κάτι που ευλόγως αποδεικνύει ότι, αν και χρήματα υπάρχουν για να προχωρήσουν τα έργα, τα υπουργεία είναι αυτά που ολιγωρούν.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», υπάρχει και ένα άλλο ποσό ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ, που έχει συγκεντρωθεί στις τράπεζες από φορείς, νομικά πρόσωπα και δήμους που άνοιξαν λογαριασμούς για τους πυρόπληκτους.
Από την αποκάλυψη του προέδρου της Βουλής αναδεικνύεται η πλήρης άγνοια της κεντρικής κυβέρνησης για την υλοποίηση έργων που έχουν αναληφθεί από ιδιωτικές εταιρίες και φορείς αυτόνομα, αλλά και για χρήματα που μαζεύτηκαν από συναυλίες ή εράνους ή άλλες χορηγίες.
Ο κ. Βούτσης, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός μητρώου καταγραφής, διαβεβαίωσε ότι τα 37,7 εκατ. ευρώ του ειδικού λογαριασμού δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ανενεργά γιατί μόνο οι αιτήσεις ανοικοδόμησης κτιρίων που έχει αναλάβει να κάνει το Δημόσιο (υπολογίζονται ότι θα είναι 150 με 200 κατοικίες) θα χρειαστούν 200 εκατ. ευρώ.     www.in.gr