Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

Υλικά

  • Φύλλο κρούστας 1 πακέτο
  • Αμύγδαλα 2 φλιτζάνια του τσαγιού
  • Φρυγανιά τριμμένη 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Μπέικιν πάουντερ 1 κουτάλι της σούπας
  • Κανέλα 1 κουτάλι της σούπας
  • Ζάχαρη 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Κονιάκ 1 ποτήρι του λικέρ
  • Αλάτι 1 πρέζα
  • Αυγά 5 -6 τεμ (μέτρια) χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
  • Κουβερτούρα σε σταγόνες 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Μαργαρίνη 1 φλιτζάνι του τσαγιού λιωμένη
  • Λεμόνι 1 τον χυμό και το ξύσμα
Για το σιρόπι
  • Ζάχαρη 2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού
  • Μέλι 2 κουταλιές της σούπας
  • Νερό 2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού
  • Λεμόνι 1/2 τον χυμό του

Οδηγίες

Αλέθουμε στο μπλέντερ πολύ καλά  το 1  1/2  φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα. Σε μπολ ανακατεύουμε , τα αλεσμένα αμύγδαλα, την φρυγανιά τριμμένη, προσθέτουμε το μπείκιν παούντερ, την κανέλα,το αλάτι και τις σταγόνες. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το κονιάκ και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε. Χτυπάμε σε άλλο μπολ τα  ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μπολ με τους κρόκους. Ανακατεύουμε 2-3 φορές και αδειάζουμε στο μπολ με την αμυγδαλόψιχα, ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί, απλώνουμε τα μισά φύλλα ,αδειάζουμε το μείγμα, γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα αλείφουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη. Τα χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 18ο βαθμούς περίπου για 5ο λεπτά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι και το χυμό λεμονιού και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, αφήνουμε να βράσουν για 5-7 λεπτά. Αφού ψηθεί η πίτα μας και κρυώσει, την σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Καβουρδίζουμε ελαφρώς στον φούρνο ή σε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι τσαγιού από τα αμύγδαλα και πασπαλίζουμε το γλυκό μας.            www.chefoulis.gr