Συγκλονιστική θέα σε κάποια από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας

Μετρώντας δεκάδες γραφικά και πανέμορφα χωριά, η χώρα μας έχει να υπερηφανεύεται και για τους χειμερινούς προορισμούς της, εκτός από τους δημοφιλείς καλοκαιρινούς, η φήμη των οποίων κάνει το γύρο του κόσμου.
Με τον καιρό να μας έχει βάλει σε φθινοπωρινή διάθεση, ταξιδεύουμε σε κάποια από αυτά μέσα από εκπληκτικά, πανοραμικά κλικ που εσωκλείουν σε μία μόλις εικόνα τη μαγεία ενός ολόκληρου τόπου.   

Μεγάλο Χωριό, Ευρυτανία


Από τα πιο δημοφιλή, γραφικά και πανέμορφα χωριά της Ευρυτανίας. Το Μεγάλο Χωριό βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ. από το Καρπενήσι και κερδίζει τον επισκέπτη με το μαγικό του τοπίο, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Φωλιασμένο στην «αγκαλιά» του ελατοσκέπαστου όρους Καλιακούδα, γοητεύει με τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα σπίτια χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής τις πέτρινες βρύσες και την πλούσια φύση που το περιβάλλει.

Νυμφαίο, Φλώρινα


Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Πέλλα. Ο λόγος για το γοητευτικό Νυμφαίο, το «στολίδι» του νομού που συγκεντρώνει όλα τα «φλας» πάνω του. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, κυρίως κατά την διάρκεια του χειμώνα, φέρνει στο νου εικόνες από αλπικά τοπία.

Βίτσα, Ζαγόρι


Ένα παραδοσιακό χωριό στην καρδιά του Ζαγορίου, που συνδυάζει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η Βίτσα, χτισμένη αμφιθεατρικά στο κεντρικό Ζαγόρι, βρίσκεται στην είσοδο του Βίκου, σε απόσταση 35 χλμ. από τα Γιάννενα.
Χωρισμένη στην Άνω και Κάτω Βίτσα, είναι γεμάτη με πέτρινα σπίτια, εκκλησίες, δρόμους και πλατείες που εντυπωσιάζουν από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη.

Δημητσάνα, Αρκαδία


Συνώνυμη με την Ορεινή Αρκαδία, η Δημητσάνα είναι η πιο κοσμοπολίτισσα και δημοφιλής απ’ όλα τα χωριά της Αρκαδίας. Διατηρώντας ακόμα ανέπαφο το γραφικό της χαρακτήρα, παρόλη την τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει, χαρίζει στους επισκέπτες της πανέμορφες εικόνες.
«Σκαρφαλωμένη» στην καρδιά του Μαινάλου και με τον κάμπο της Μεγαλόπολης να απλώνεται στα πόδια της, η ένδοξη ιστορία της χάνεται στα βάθη του χρόνου, με αναφορές να γίνονται ήδη από τα ομηρικά έτη.

Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο


Ένας υπέροχος προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου στο βουνό των Κενταύρων. Ο Άγιος Λαυρέντιος, στο κεντρικό Πήλιο, ενδείκνυται για βόλτες ανάμεσα σε γραφικά, λιθόστρωτα καλντερίμια με κτήρια πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και φυσικό σκηνικό την πλούσια και πανέμορφη φύση του Πηλίου. Κι όλα αυτά σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από το Βόλο.

Πυρσόγιαννη, Μαστοροχώρια


Πατρίδα των περίφημων μαστόρων και τεχνιτών, η Πυρσόγιαννη είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά Μαστοροχώρια, στην Ήπειρο. Τα σπίτια της, που χρονολογούνται από τον 17ο αι., σε συνδυασμό με τα πέτρινα καλντερίμια και τις εντυπωσιακές, πέτρινες βρύσες δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Το χωριό συναντάται σε απόσταση 30 χλμ. από την Κόντισα.

Παλαιός Παντελεήμονας, Όλυμπος


Αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής ο Παλαιός Παντελεήμονας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον Όλυμπο.
Παραδομένος στην «αγκαλιά» του βουνού των Θεών, αρνείται κάθε τι μοντέρνο (δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αυτοκίνητα) και παραμένει πιστός στην παραδοσιακή του μορφή, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα σπίτια και τις γραφικές πλατεΐτσες.
Στα σημεία αναφοράς του η πανοραμική θέα στις ακτές της Νότιας Πιερίας, το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα αλλά και το Θερμαϊκό κόλπο στη Θεσσαλονίκη.                www.newsbeast.gr