Με ποιον τρόπο τα κατοικίδια μας βοηθούν ψυχολογικά

Είναι δυνατόν το νιαούρισμα αγάπης από μία γάτα ή το χαρούμενο κούνημα της ουράς ενός σκύλου να βοηθήσει ένα άτομο που έχει κατάθλιψη; Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Ναι!

«Τα κατοικίδια προσφέρουν μια άνευ όρων αγάπη που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τους ανθρώπους με κατάθλιψη», υποστηρίζει ο δρ Ian Cook, ψυχίατρος και διευθυντής του Προγράμματος Έρευνα της Κατάθλιψης στο αμερικανικό πανεπιστήμιο UCLA.

Έρευνες δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μειώσουν το στρες και να βελτιώσουν την ψυχική διάθεση των ανθρώπων. Εκτός αυτού, τα κατοικίδια βοηθούν ορισμένα άτομα με κατάθλιψη να αισθανθούν καλύτερα.

Εάν έχετε κατάθλιψη, δείτε με ποιους τρόπους μπορούν να σας βοηθήσουν τα κατοικίδια ζώα:

Απλή αγάπη. Πολλές φορές οι σχέσεις μας με την οικογένεια και τους αγαπημένους μας γίνονται περίπλοκες και ξεφτίζουν. Ένα κατοικίδιο ζώο είναι το αντίδοτο σε αυτό. Θα σας κάνει να νιώσετε απλή αγάπη, άνευ όρων ουσιαστικά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως πληγώσετε τα συναισθήματά του με κάτι που θα πείτε ή μήπως σας δώσει συμβουλές που δεν είναι για το καλό σας. Εφόσον το φροντίζετε όπως πρέπει και το αγαπάτε, το ζώο θα επιστρέψει την αγάπη αυτή σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Ευθύνη. Ίσως νομίζετε ότι δεν μπορείτε να αναλάβετε τη φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου, όταν το να φροντίσετε τον ίδιο τον εαυτό σας μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο από μόνο του, ειδικά σε άτομα με κατάθλιψη. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι προσθέτοντας λίγη ευθύνη για ένα άλλο άτομο, όπως ένα κατοικίδιο, μπορεί να βοηθήσει. Προσθέτει μια νέα και θετική διάσταση στη ζωή σας. Θα σας δώσει μια νέα αίσθηση της δικής σας αξίας και σημασίας στη ζωή. Θα σας υπενθυμίσει ότι μπορείτε να κάνετε περισσότερα από όσα νομίζετε μέσα στις αρνητικές σκέψεις που γεμίζουν συχνά το μυαλό σας.

Δραστηριότητα και εγρήγορση. Έρχονται περίοδοι που μόλις και μετά βίας καταφέρνετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι ή τον καναπέ. Τότε είναι που χρειάζεστε περισσότερη σωματική δραστηριότητα, για να επανέλθετε. Τα κατοικίδια θα συμβάλλουν και προς αυτό τον στόχο. Θα σας “υποχρεώσουν” να τα πάτε βόλτα, ή στον κτηνίατρο, ή να παίξετε μαζί τους. Μια -έστω μικρή- επιπλέον σωματική δραστηριότητα είναι καλή για την σωματική και ψυχική σας υγεία.

Ρουτίνα. Το να μπείτε σε ένα καθημερινό πρόγραμμα θα σας βοηθήσει σημαντικά σε περιόδους κατάθλιψης. Η φυσική ρουτίνα ενός ζώου (πρωινό ξύπνημα, να του βάλετε να φάει, να το κάνετε βόλτα κλπ) θα σας βοηθήσει να βάλετε και την υπόλοιπη ζωή σας σε μια σειρά.

Συντροφιά. Η κατάθλιψη μπορεί να σας απομονώσει. Μπορεί να σας κάνει να αποτραβηχτείτε από τους φίλους και τους αγαπημένους σας. Εάν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο, δεν θα είστε ποτέ μόνοι. Αυτό μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην ζωή σας.

Κοινωνική αλληλεπίδραση. Με ένα κατοικίδιο ζώο θα κάνετε αναγκαστικά περισσότερες κοινωνικές επαφές. Μπορεί να συνομιλήσετε με άλλους στον δρόμο, στο πάρκο ή στον χώρο αναμονής στον κτηνίατρο. Τα κατοικίδια έχουν αυτόν το “μαγικό” τρόπο να “σπάνε τον πάγο” μεταξύ δύο αγνώστων μεταξύ τους ανθρώπων.

Επαφή. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν έχουν φυσική επαφή με άλλους. Τα κατοικίδια προσφέρουν κάτι παρόμοιο. Υπάρχει κάτι το καταπραϋντικό στο απλό χάιδεμα μιας γάτας, ή ενός σκύλου στην αγκαλιά σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το χάιδεμα ενός κατοικίδιου μπορεί να μειώσει τον καρδιακό σας ρυθμό και να σας ηρεμήσει.

Καλύτερη υγεία. Έρευνες έδειξαν ότι η ιδιοκτησία ενός σκύλου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τις ορμόνες του στρες και να αυξήσει τα επίπεδα εκείνων των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, οι οποίες σας κάνουν να νιώθετε όμορφα.                                                    www.govastileto.gr