Ανακαλύψτε την όμορφη Βίτσα

Τα Ζαγοροχώρια είναι το ένα ωραιότερο από το άλλο, με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και το φυσικό κάλλος να αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους και τα στοιχεία εκείνα, που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Και ανάμεσα στα όμορφα Ζαγοροχώρια συναντάμε και τη Βίτσα, το παραδοσιακό χωριό στην καρδιά του Ζαγορίου.

Ένας τόπος, που ο επισκέπτης όταν βρίσκεται σε αυτόν, το πρώτο που αντικρίζει, είναι η πέτρινη πανδαισία από τη μια και η ομορφιά της φύσης από την άλλη. Παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά και χωρισμένος σε δύο γειτονιές, η Βίτσα είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιο χαρακτηριστικά χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από τα Γιάννενα, στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου.
Οι δυο γειτονιές της είναι η Άνω και η Κάτω Βίτσα, η πρώτη σε υψόμετρο περίπου χιλίων μέτρων και η δεύτερη στα 920 μέτρα. Η πέτρα κυριαρχεί παντού: σε σπίτια, εκκλησίες, δρόμους και πλατείες, συνθέτοντας την πανέμορφη εικόνα του οικισμού, μέσα στο εξαιρετικό ηπειρώτικο τοπίο.
Το σεργιάνι στα καλντερίμια και τις όμορφες γωνιές της Βίτσας είναι μία ξεχωριστή εμπειρία. Η βόλτα στο χωριό περνά από το πέτρινο ρολόι του αλλά και τις εντυπωσιακές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, των Ταξιαρχών και της Κοίμησης της Θεοτόκου, όλα δείγματα της μοναδικής τεχνικής των ηπειρωτών μαστόρων, που έπιαναν την πέτρα κι έφτιαχναν αριστουργήματα.
Στο βορειοδυτικό τμήμα του οικισμού, στην κατεύθυνση προς Μονοδένδρι, έχει ανακαλυφθεί ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της περιοχής, που χρονολογείται από τον 9ο π.Χ αιώνα.






www.newsbeast.gr