Νόμος Κατσέλη: Στον «αέρα» η πρώτη κατοικία

Το τέλος της προστασίας των «αδύναμων» κόκκικων δανειοληπτών, με τον νόμο Κατσέλη έρχεται σε δύο μήνες καθώς οι δανειστές δεν διάκεινται ευνοϊκά έναντι της παράτασης ισχύος του νόμου, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 2010 με σκοπό να καλύψει έκτακτες ανάγκες και ισχύει ήδη επί μια οκταετία, χάνοντας κάθε χαρακτήρα προσωρινότητας.

Την ίδια στιγμή και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς το… τέλος του.
«Πολιτική μας απόφαση είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο, ο νόμος Κατσέλη δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, το περασμένο καλοκαίρι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στο νόμο, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου. Τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθούμε ανάλογα.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση, θα εγγυηθούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα πρώτης κατοικίας. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, θα το δούμε τον Δεκέμβριο, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το νέο πλαίσιο θα είναι δομημένο με χαρακτηριστικά της μετά κρίσης εποχής.

Οι τράπεζες

Οι τράπεζες έχουν δηλώσει στην κυβέρνηση ότι καταρχάς δεν θα ήταν αντίθετες σε παράταση της ισχύος του νόμου, ωστόσο με ένα πολύ στενότερο εύρος προστασίας ώστε να καλύπτονται μόνο οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες. Το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία έχει αναφερθεί ότι θα πρέπει να πέσει στις 100.000 ευρώ, ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να το έχει απορρίψει.
Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων κριτηρίων, ο ν. Κατσέλη παρέχει σήμερα προστασία στην πρώτη κατοικία σε ένα εύρος αντικειμενικών αξιών από 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως 220.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένη επιπλέον κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αποστέλλουν επιστολές σε δανειολήπτες του ν. Κατσέλη, καλώντας τους να παραιτηθούν από την αίτησή τους και να προσέλθουν για ρύθμιση της οφειλής με «κούρεμα», αντίστοιχο αυτού που θα λάμβαναν αν το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτηση.

Οι τράπεζες προβλέπουν σε γενικές γραμμές τρία πλάνα διευθέτησης της οφειλής:

  • α) μηνιαίες πληρωμές με διάρκεια αποπληρωμής της οφειλής πάνω από 4 χρόνια,
  • β) μηνιαίες καταβολές με διάρκεια αποπληρωμής του δανείου άνω των 20 ετών, έναντι της διακράτησης από τον δανειολήπτη της πρώτης και ιδιόκτητης κατοικίας του, αν αυτή υπάρχει. Οι καταβολές αυτές προσδιορίζονται στο 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου του δανειολήπτη, και
  • γ) πώληση ή εκμετάλλευση άλλου ακινήτου.                      www.in.gr