Το Αιτωλικό μοιάζει με καρτ ποστάλ

Ένα μέρος διαφορετικά από τα άλλα. Ένα στολίδι ριζωμένο στην καρδιά της ήρεμης λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Είναι το Αιτωλικό ή η «Βενετία της Ελλάδας», όπως αποκαλούν πολλοί αυτό το ιδιαίτερο και τόσο όμορφο μέρος, που μοιάζει με καρτ ποστάλ. Η νερένια πόλη βρίσκεται δέκα περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μεσολογγίου. Εκεί στη μέση της λιμνοθάλασσας,
το νησάκι ενώνεται ανατολικά και δυτικά με δύο γέφυρες 300 μέτρων.
Μάλιστα, τα γεφύρια έχουν αναγνωριστεί ως ιστορικά και διατηρητέα μνημεία που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία, διότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Λέγεται ότι το Αιτωλικό παλιά αποτελείτο από μερικά νησάκια που βρίσκονταν στην μέση της λιμνοθάλασσας και οι ψαράδες κάτοικοι τα είχαν ενώσει με ξύλινα γεφυράκια. Με την πάροδο του χρόνου αυτά τα νησάκια ενώθηκαν δημιουργώντας το πρώτο ενιαίο νησί.
Το Αιτωλικό περιβάλλεται από υγροβιότοπους στους οποίους φιλοξενείται μια τεράστια ποικιλία μορφών ζωής όντας μέσα σε ένα μοναδικό και σπάνιο οικοσύστημα. Μεγάλοι πληθυσμοί ψαριών μπορούν να συναντηθούν στη λιμνοθάλασσα, ενώ αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 250 διαφορετικά είδη πουλιών, στα οποία μάλιστα περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση. Μάλιστα, γι αυτό το λόγο η περιοχή ενδείκνυται και για παρατήρηση πουλιών για τους λάτρεις αυτού του χόμπι. Στο Αιτωλικό θα συναντήσει κανείς έναν συνδυασμό απλότητας, ομορφιάς και αρμονίας που θα γεμίσει τον επισκέπτη με συναισθήματα γαλήνης.
Εκτός όμως από την βιοποικιλότητα το Αιτωλικό έχει και μια πλούσια ιστορία. Προέβαλε ιδιαίτερη αντίσταση όταν το πολιορκούσαν για 70 μέρες από το Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο του 1823 οι Τούρκοι. Επιπλέον η δίκη του Καραϊσκάκη έγινε στο Αιτωλικό στην εκκλησία της Παναγίας την 1 Απριλίου του 1824.






www.newsbeast.gr