Ανακαλύψτε το σπήλαιο της Ανεμότρυπας στα Πράμαντα.

Μπορεί να μην είναι από τα πιο διάσημα σπήλαια της Ελλάδας, είναι όμως, σίγουρα από τα πιο εντυπωσιακά. Και το μοναδικό σε όλη τη χώρα, που το διαπερνά ποταμός. Ο λόγος για το σπήλαιο της Ανεμότρυπας στα Πράμαντα, το «πιο λευκό σπήλαιο», όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν.
Πρόκειται για ένα μοναδικό γλυπτό της φύσης, ένα δημιούργημα που μετρά σχεδόν 15 εκατομμύρια χρόνια! Το σπήλαιο ήρθε στο φως, μόλις το 1960, όταν  δύο νέοι της περιοχής, ο Αποστόλης Λάμπρης και ο Γιώργος Καρακώστας βρέθηκαν στην πλαγιά του βουνού και αντιλήφθηκαν πως υπήρχε μια μικρή σχισμή στους βράχους, η οποία ανέδυε δροσερό αέρα. Αυτή ήταν και η αφορμή για να εξερευνηθεί το εσωτερικό των βράχων, μέχρι που ανακαλύφθηκε το σπήλαιο, που πήρε το όνομα Ανεμότρυπα.                    
Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από το χωριό Πράμαντα, δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Οι μοναδικά σμιλευμένοι χρωματιστοί σταλαγμίτες και οι τρεις λιμνούλες, που έχουν σχηματιστεί με την πάροδο των χρόνων, συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό.
Το σπήλαιο χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Το υψηλότερο και πιο παλαιό, έχει καταρρεύσει, ενώ σώζονται μόνο κάποια τμήματά του. Το μεσαίο επίπεδο έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Το τρίτο επίπεδο, είναι η κοίτη υπόγειου ποταμού, που φαίνεται στο τέλος του τουριστικού μονοπατιού, λίγο πριν δημιουργήσει ένα καταρράκτη 2 μέτρων. Το νερό του ποταμού εμφανίζεται ξανά σε πηγή που βρίσκεται στην χαράδρα, 25 μέτρα κάτω από την είσοδο της σπηλιάς.





www.newsbeast.gr