Εντυπωσιακή και πολύ εύκολη παέγια.

Υλικά
-1.200 ml νερό
-6 - 7 στήμονες σαφράν
-5 ml ελαιόλαδο
-6 φιλέτα από μπουτάκια κοτόπουλου (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε σκαφάκια)
-1 πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο, της αρεσκείας μας, σε μέτριες φέτες
-1 πιπεριά Φλωρίνης, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
-1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένος

-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
-2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι
-2 μέτριες ντομάτες, σε μικρά κυβάκια
-1 φλιτζ. τσαγιού αρακάς, κατεψυγμένος
-6 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη
-1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος ή 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μερίδες 6. Προετοιμασία 15' Μαγείρεμα 30'

Διαδικασία
-Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να πάρει βράση, ρίχνουμε το σαφράν, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος για να αρωματιστεί το νερό και να πάρει το χαρακτηριστικό χρώμα από το σαφράν.
-Εν τω μεταξύ, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (ή σε ειδικό σκεύος για παέγια που θα βρούμε σε καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φιλετάκια κοτόπουλου για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε στο σκεύος τις φέτες λουκάνικου και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε στην πιατέλα με τα μπουτάκια.
-Στο λάδι της κατσαρόλας σοτάρουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες, ανακατεύουμε ξανά και τέλος προσθέτουμε το νερό με το σαφράν. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, προσθέτουμε τα σοταρισμένα φιλετάκια του κοτόπουλου, χαμηλώνουμε ελαφρά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, χωρίς καπάκι. Ρίχνουμε τον αρακά (όπως είναι από την κατάψυξη), αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Από τη στιγμή που θα πάρει βράση το φαγητό μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά. Στα 2 λεπτά πριν από το τέλος αυτού του μαγειρέματος προσθέτουμε και τις γαρίδες. Μετά ρίχνουμε τις σοταρισμένες φέτες λουκάνικου, ανακατεύουμε προσεκτικά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με δυόσμο ή μαϊντανό και σερβίρουμε.

Συμβουλές
-Η παέγια μαγειρεύεται σε ένα ειδικό σκεύος, σαν πλατύ τεράστιο γουόκ, το οποίο μετά το μαγείρεμα μεταφέρεται στο κέντρο του τραπεζιού. Το φαγητό σερβίρεται μέσα από αυτό το σκεύος. Οποιο σκεύος μαγειρέματος κι αν χρησιμοποιήσουμε, το τοποθετούμε στο κέντρο του τραπεζιού και αφήνουμε τον κάθε καλεσμένο να σερβιριστεί με τα κομμάτια που επιθυμεί.
-Η παέγια είναι ένα παραδοσιακό ισπανικό φαγητό που «εκμεταλλεύεται» με πολύ εντυπωσιακό τρόπο διάφορα περισσεύματα, όπως κοτόπουλο ή θαλασσινά. Φτιάχνεται με ρύζι, γαρίδες, όστρακα, λουκάνικα τσορίθο, κοτόπουλο και νοστιμίζεται κυρίως με σαφράν.
-Επειδή στην τεχνική της μοιάζει με το τηγάνισμα σε γουόκ, προϋπόθεση για να τη φτιάξουμε εύκολα, είναι να έχουμε καθαρίσει, πλύνει και προετοιμάσει όλα τα υλικά από το πρωί. Η παέγια χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση, κι έτσι δύσκολα μπορούμε να ετοιμάζουμε ταυτόχρονα και κάτι άλλο.
-Μπορούμε όμως, αν θέλουμε, να τη μαγειρέψουμε από την αρχή ώς το τέλος έως 3 ώρες πριν και να τη διατηρήσουμε στο φούρνο. Τη ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά πριν από το σερβίρισμα.

Πηγή:www.gastronomos.gr