Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νικόπολη Πρέβεζας: Η πόλη που ίδρυσε ο Οκταβιανός Αύγουστος

Στον αυχένα της χερσονήσου της Πρέβεζας, σε μια έκταση 13.500 και πλέον στρεμμάτων, απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, πόλης που ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία του Ακτίου κατά του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, το 31 π.Χ.

Η Νικόπολη συνοικίστηκε από κατοίκους γειτονικών πόλεων της Ηπείρου, της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και από ιταλούς αποίκους.
Η πόλη, με χαρακτήρα εξαρχής ελληνικό, υπήρξε ακμαίος συγκοινωνιακός και εμπορικός κόμβος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, με λιμάνι στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό κόλπο.
Στολισμένη με μεγαλόπρεπα κτίρια από τα λάφυρα της ναυμαχίας, είχε δικό της νομισματοκοπείο και τελούσε κάθε τέσσερα χρόνια τα Άκτια, που περιελάμβαναν αγώνες γυμνικούς, μουσικής και ιπποδρομίας.
Η Νικόπολη αποτέλεσε πρωτεύουσα της Ηπείρου και της Ακαρνανίας κατά τους τρεις πρώτους αιώνες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ με την αναδιοργάνωση του ρωμαϊκού κράτους επί Διοκλητιανού (284-305) έγινε πρωτεύουσα, διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Παλαιάς Ηπείρου.
Η πόλη άρχισε να χάνει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τη διεθνή ακτινοβολία της εξαιτίας οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, σεισμών και επιδρομών βαρβαρικών φύλων, ερήμωσε δε με την εισβολή και την εγκατάσταση των Βουλγάρων στα τέλη του 9ου ή τις αρχές του 10ου αιώνα.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Νικόπολης συγκαταλέγονται τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά τείχη, το ωδείο, το μνημείο του Αυγούστου (της νίκης του Ακτίου), αφιερωμένο από τον Αύγουστο στον Άκτιο Απόλλωνα, τον Άρη και τον Ποσειδώνα, το θέατρο, οι βασιλικές Α’, Β’ και Δ’, καθώς και το Βασιλόσπιτο (Επισκοπείο), μεγάλο ρωμαϊκό οικοδόμημα κοντά στη βασιλική Α’.www.in.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων