Πώς θα φτιάξουμε το θαυματουργό γάλα αμυγδάλου στο σπίτι

Το σπιτικό γάλα αμυγδάλου είναι πεντανόστιμο, απίστευτα κρεμώδες, εξαιρετικά θρεπτικό, και πολύ ανώτερο από οποιοδήποτε εμπορικό. Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε αλλά δεν διατηρείται όσο το αγοραστό, γι’αυτό είναι καλό να φτιάχνουμε κάθε φορά όσο χρειαζόμαστε για μερικές ημέρες.
Το γάλα αμυγδάλου είναι υπέροχο σκέτο αλλά και στον καφέ και στις συνταγές μας σε αντικατάσταση του γάλακτος.

Συστατικά
1 φλιτζάνι ωμά βιολογικά αμύγδαλα με τη φλούδα – που έχουν μουλιάσει σε νερό από βραδίς.
4 φλιτζάνια καθαρό φιλτραρισμένο νερό
Προαιρετικά:
1 στικ φυσικής βανίλιας
κάποιο φυσικό γλυκαντικό όπως 1-2 χουρμάδες, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα για τουλάχιστον 12 ώρες σε καθαρό νερό με ½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι. Αυτό το βήμα είναι ένα σημαντικό γιατί έτσι διασπάται το φυτικό οξύ και οι αναστολείς ενζύμων και καλλιεργούνται ευεργετικά ένζυμα στα αμύγδαλα.
Ξεπλένουμε τα αμύγδαλα καλά. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ μαζί με το νερό (και τους χουρμάδες αν το θέλουμε ελαφρώς γλυκό) και αναμιγνύουμε για μερικά λεπτά μέχρι το γάλα να γίνει κρεμώδες (προσοχή: το μίγμα θα διογκωθεί κάπως, οπότε πρέπει να προσέχουμε ώστε το μπλέντερ να μην είναι εντελώς γεμάτο πριν ξεκινήσουμε).
Στραγγίζουμε το μίγμα σε ένα μπωλ χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, ένα τουλπάνι ή μία καθαρή πετσέτα κουζίνας ανάλογα με το πόσο υγρό το θέλουμε.
Βάζουμε στο μίγμα τους κόκκους από τη φυσική βανίλια (προαιρετικό). Προσθέτουμε κάποιο φυσικό γλυκαντικό αν θέλουμε.
Τοποθετούμε το γάλα σε γυάλινο μπουκάλι και στο ψυγείο. Θα διατηρηθεί καλά για 3-6 ημέρες.
Μπορούμε να ρυθμίσουμε την πυκνότητα του γάλακτος ανάλογα με το πόσο νερό θα βάλουμε. Αν βάλουμε λιγότερο νερό θα γίνει πιο κρεμώδες.

Tip
Ο πολτός αμυγδάλων που θα προκύψει μπορεί να χρησιμεύσει σαν συστατικό στα δημητριακά μας, σε σούπες ή σαλάτες.
Επίσης, μπορούμε να τον απλώσουμε σε ένα ταψί και να τον αφυδατώσουμε στον φούρνο τοποθετώντας στη χαμηλότερη θερμοκρασία για αρκετή ώρα μέχρι να στεγνώσει. Αν στη συνέχεια τον περάσουμε από το μπέλντερ, μπορούμε να φτιάξουμε αλεύρι αμυγδάλου που χρησιμεύει σε συνταγές αντί για αλεύρι.                                www.govastileto.gr