Πώς θα απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου των Διατροφικών Ασθενειών η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση στην οποία έχετε λιγότερες από τρεις κινήσεις του εντέρου σε μια εβδομάδα.
Ορισμένοι έχουν μια εντερική κίνηση μέσα στην ημέρα, ενώ άλλοι πηγαίνουν μόνο μερικές φορές την εβδομάδα στην τουαλέτα και παρόλα αυτά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.
Αν όμως παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην εντερική κίνηση τότε καλό θα είναι να λάβετε τα μέτρα σας.
Η κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με νέα μελέτη
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα είναι να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, εντάσσοντας περισσότερες φυτικές ίνες στην καθημερινότητα σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε περίπου 20 γραμμάρια ινών την ημέρα και να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού, ώστε να βοηθήσετε την κίνηση του εντέρου.

Καλές πηγές ινών περιλαμβάνουν:
Τα πίτουρα και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως σε δημητριακά, ψωμιά και καστανό ρύζι
Τα λαχανικά όπως λαχανάκια Βρυξελλών, καρότα και σπαράγγια
Φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, βερίκοκα και δαμάσκηνα
Τα όσπρια
Εκτός όμως από την ένταξη των φυτικών ινών καλό είναι να περιορίσετε τις τροφές με υψηλά λιπαρά, όπως τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και επεξεργασμένα κρέατα. Επίσης είναι σημαντικό να εντάξετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, γιατί  με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε τη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Τέλος εάν έχετε δυσκοιλιότητα δεν πρέπει να την αγνοήσετε, διότι μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά προβλήματα όπως αιμορροΐδες και σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση που ονομάζεται ορθική πρόπτωση, η οποία μπορεί μερικές φορές να απαιτεί χειρουργική επέμβαση.                        www.govastileto.gr