Η "Φουσκωτή της Πάρου"

Η φουσκωτή είναι ένα είδος τυρόψωμου, συνήθως φτιάχνεται από το ζυμάρι ψωμιού, οι Παριανές νοικοκυρές έκοβαν ένα κομμάτι ζυμαριού, το εμπλούτιζαν με τυρί και ετοίμαζαν το κολατσιό της ημέρας! Το τυρί λιώνει μέσα στην ζύμη και της δίνει μοναδική γεύση! Δοκιμάστε την πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για πίτα φουσκωτή!


Ποσότητα: 1 φρατζόλα (12 Μεριδες). Προετοιμασία: 1 ώρα 10 λεπτά. Μαγείρεμα: 35 λεπτά και έτοιμο σε: 1 ώρα 45 λεπτά
Υλικά:
-150 gr γραβιέρα
-300 gr. αλεύρι σκληρό
-220 ml. νερό χλιαρό
-8 gr. μαγιά νωπή
-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-Σουσάμι
Εκτέλεση:
-Σε ένα μπώλ ρίχνουμε την ζάχαρη και τη μαγιά.
-Προσθέτουμε το νερό, χλιαρό, ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
-Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
-Προσθέτουμε το αλάτι.
-Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
-Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι.
-Αφήνουμε την ζύμη, σκεπασμένη, σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.
-Κόβουμε το τυρί σε κύβους.
-Ρίχνουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά και την πατάμε ελαφρά με την παλάμη.
-Ενσωματώνουμε το τυρί στην ζύμη και κλείνουμε την ζύμη σε μια μπάλα.
-Κατόπιν πατάμε την ζύμη με τις παλάμες μας να ανοίγει σε φρατζόλα λεπτή σαν την λαγάνα.
-Μεταφέρουμε την ζύμη σε δίσκο ψησίματος, όπου έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα.
-Πατάμε με τα δάχτυλά μας την ζύμη να κάνει βαθουλώματα.
-Αφήνουμε την ζύμη για 25 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.
-Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
-Ψήνουμε την φουσκωτή σε προθερμασμενο φούρνο στους 170°C Κελσίου για 25 λεπτά και άλλα 10 λεπτά στους 180°C Κελσίου.

Η φουσκωτή τρώγεται ζεστή και κρύα, σκέτη ή συνοδεύστε την με ντομάτα, ελιές, και ότι άλλο σας αρέσει!
Πηγή:www.funkycook.gr