Τα 7 tips που χρειάζεσαι για τη στοματική υγιεινή του κατοικίδιου σου

Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σιγουρέψουμε ότι τα κατοικίδιά μας έχουν φάει, έχουν ενυδατωθεί, έχουν κάνει τα εμβόλιά τους και είναι ασφαλή και χαρούμενα. Μια παγίδα στην οποία, όμως, πέφτουμε συχνά οι κηδεμόνες ζώων είναι η στοματική υγιεινή.
Προγραμμάτισε καθαρισμό
Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα, χρειάζεται να πηγαίνουν στον οδοντίατρο μια φορά το χρόνο. Ακόμα και τα κουτάβια ή μικρές
γάτες μπορεί αν αναπτύξουν περιοδοντική νόσο. Πρόκειται για μια βακτηριδιακή μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και απώλεια δοντιών. Έτσι, όσο μένεις σταθερή στην ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο μαζί με το κατοικίδιό σου, θα είναι ασφαλές.

Μύρισε την αναπνοή του
Η κακοσμία είναι μεγάλο θέμα σε ό,τι έχει να κάνει με τη στοματική υγεία των ζώων. Δυστυχώς, αν η αναπνοή τους μυρίζει άσχημα, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίζουν ήδη κάποιο θέμα.
Σήκωσε τα χείλη του
Το να εντοπίσεις οδοντικά θέματα δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά το να τσεκάρεις αν τα ούλα του είναι σε καλή κατάσταση είναι SOS. Σημάδια όπως ερεθισμός ή αιμορραγία πρέπει να σε ανησυχήσουν.
Δώσε του λιχουδιές
Υπάρχουν πολλές λιχουδιές στο εμπόριο που υπόσχονται βελτίωση της στοματικής υγιεινής του ζώου και η αλήθεια είναι πως... λειτουργούν. Βάλε στο διατροφικό του πρόγραμμα μια από αυτές. Επίσης, τα ωμά λαχανικά κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ναι, τα καρότα,  μπορούν να κάνουν θαύματα στη στοματική υγιεινή του φίλου σου.
Άφησε το να παίζει με παιχνίδια
Μπορεί να σε εκνευρίζει γιατί φοβάσαι πως θα καταπιεί κάτι που δεν πρέπει. Ωστόσο, αυτό που δεν ξέρεις είναι πως το βοηθούν να καθαρίσει τα δόντια του. Πρόσεξε τα πολύ σκληρά αντικείμενα όμως (κόκαλα), γιατί μπορεί να σπάσει κάποιο δόντι.
Βούρτσιζε τα δόντια του συχνά
Αυτό καλό είναι να ξεκινάει από όταν είναι κουτάβι. Μαζί με το κόψιμο των νυχιών. Χρησιμοποίησε μια οδοντόβουρτσα ειδική για σκύλους, αν έχεις σκύλο ως κατοικίδιο. Μερικές μάλιστα έχουν και γεύσεις για να κάνουν τη διαδικασία πιο ευχάριστη για το ζώο. Για τη γάτα σου, δοκίμασε μια οδοντόπαστα με γεύση ψαριού. Γενικά, αναγνωρίζουμε πως σε ό,τι έχει να κάνει με τις γάτες, το πλύσιμο των δοντιών είναι αρκετά πιο δύσκολο. Αυτό συμβαίνει γιατί οτιδήποτε διαταράσσει τον προσωπικό τους χώρο, μοιάζει σαν εφιάλτης.
Να ξέρεις τις ευαισθησίες του
Πιο μικρές φυλές, όπως τα Yorkshire Terrier και τα Dachshunds, δεν "ρίχνουν" τα baby teeth τόσο αποτελεσματικά όσο τα μεγαλύτερα σκυλιά. Έτσι δεν έχουν αρκετό χώρο ανάμεσα στα δόντια. Μετάφραση: Η πλάκα δημιουργείται πιο εύκολα και πιο έντονα.