Τα σκουπίδια ανοίγουν μπίζνες

Να ανθήσει η ανακύκλωση, αλλά και όλα τα… λουλούδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, ακόμη και η καύση, υπό τον μανδύα της «ενεργειακής αξιοποίησης», συμφωνούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή.
Σε μια πρώτη συνάντηση εργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και των 66 δημοτικών αρχών της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων,
Μ. Γραφάκου, προαναγγέλθηκε η αναθεώρηση των υφιστάμενων σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων σε όλες τις βαθμίδες: αρχικά το Εθνικό Σχέδιο (ΕΣΔΑ), στη βάση αυτού τα περιφερειακά σχέδια (ΠΕΣΔΑ) και ακολούθως τα Τοπικά Σχέδια των δήμων (ΤΣΔΑ).
Στόχος, κατά τον κ. Γραφάκο, είναι η αύξηση του ανακυκλώσιμου όγκου, με την επίτευξη «ρεαλιστικών στόχων», όπως άλλωστε ανακοίνωσε και μία μέρα νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης, κάτι που συνεπάγεται το ψαλίδισμα των στόχων που επιβάλλουν οι κοινοτικές οδηγίες (από 50% ο στόχος να πέσει στο 30% το 2023).
Η σημερινή κατάσταση, βέβαια, αποτυπώνεται στη συνοπτική περιγραφή που έκανε ο κ. Γραφάκος: η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ταφή (θάβοντας το 80% των απορριμμάτων) και ουραγός στην ανακύκλωση (περίπου 20%).
Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση εργασίας, θα απαιτηθεί ούτως ή άλλως προκειμένου να ενσωματώσει ευρωπαϊκές οδηγίες του 2018 (ο ισχύων ΠΕΣΔΑ συντάχθηκε το 2016). «Δεν θα βάλουμε “Χ” σε όλα, ό,τι χρειαστεί θα το επικαιροποιήσουμε», διευκρίνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.
Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Γραφάκος διευκρίνισε ότι ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ θα συνταχθούν με τρόπο που θα αφήνουν ευελιξία στους δήμους να επιλέξουν τις μεθόδους που επιθυμούν, «και για παραγωγή ενέργειας», δηλαδή καύση. Από πλευράς δημάρχων ευθέως πρόκρινε την πρακτική της πυρόλυσης ο δήμαρχος Ιλίου, Ν. Ζενέτος. Πρόκειται για μια πρακτική που δεν ενδείκνυται από τον σημερινό ΕΣΔΑ και αποτελεί διαδικασία υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης.
Σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, πάντως, ανάγεται για την περιφερειακή αρχή η διασφάλιση ότι «δεν θα θάβουμε σκουπίδια. Οχι σε είκοσι χρόνια, αλλά μέσα στα τρία-τέσσερα επόμενα χρόνια».
Είναι ο απαραίτητος -άγνωστο, προσώρας, αν θα καταστεί και εφικτός- στόχος που έθεσε ο κ. Πατούλης, περιγράφοντας τα πρώτα βήματα:
■ Ανασχεδιασμός προγραμμάτων πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων.
■ Πύκνωση του μπλε κάδου σε συνεργασία με τον δημόσιο Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και την ιδιωτική Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (παρότι ο μπλε κάδος αποδεικνύεται αναποτελεσματικός: έχει υπόλειμμα 40%-50% που οδηγείται σε ταφή, ο στόχος που ανακοινώθηκε είναι το υπόλειμμα να πέσει στο 20% έως το 2023).
■ Δημιουργία Πράσινων Σημείων σε όλους τους δήμους και γωνιών ανακύκλωσης με πολλά καθαρά ρεύματα (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλα κ.λπ.).
■ Δημιουργία δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδος).
■ Δημιουργία μικρών Περιφερειακών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η περιφέρεια θα προχωρήσει στη δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση των διαφορετικών ρευμάτων από την αποκομιδή με Διαλογή στην Πηγή. Πέρα από τις ΜΕΒΑ, προανήγγειλε υποδομές για:
● Μηχανική διαλογή για ανάκτηση περισσότερων και καθαρότερων υλικών από τον μπλε κάδο.
● Μονάδες επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων και υπολειμμάτων μπλε και καφέ κάδου για προετοιμασία για ενεργειακή αξιοποίηση (βλέπε καύση).
Για τη χρηματοδότηση των δράσεων θα αξιοποιηθούν πόροι του ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ και του ΠΕΠ Αττικής. Και βέβαια, προαναγγέλθηκε από τον κ. Πατούλη «ισχυρή και στοχευμένη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα», κάτι που εμφανίστηκε ως «κοινή παραδοχή για τη σωτηρία της Αττικής».   www.efsyn.gr