Προς παράταση η τακτοποίηση των αυθαιρέτων...

Σε νέα παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η νέα αυτή παράταση που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του επόμενου διαστήματος δίνει μια...

καταρχήν «ανάσα» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους, αλλά και στους επαγγελματίες του χώρου που κερδίζουν χρόνο στη διεκπεραίωση των φακέλων.

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, όσοι από τους ιδιοκτήτες προβούν σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων έως τις 9 Νοεμβρίου 2019, δεν πρόκειται να πληρώσουν τα προσαυξημένα κατά 10% πρόστιμα που προβλέπονταν σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος (που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση). Τώρα, λογικά, όπως εξηγούν πηγές του ΥΠΕΝ, το μέτρο αυτό θα ισχύει ως την ολοκλήρωση της παράτασης.

Θα πρέπει ωστόσο να ξεκαθαριστεί, όπως επισημαίνουν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, πως αυτή θα είναι η τελευταία παράταση, η οποία δίνεται επειδή στο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει εάν τροποποιήσουν τον ισχύοντα νόμο ή προχωρήσουν στη σύνταξη ενός νέου (σ.σ.: τα τελευταία χρόνια η κάθε κυβέρνηση βάζει τη δική της πινελιά στον νόμο περί τακτοποιήσεως αυθαιρέτων).

Κόκκινη γραμμή. Το σίγουρο πάντως είναι – όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος – ότι η κόκκινη γραμμή, που είναι η 28η Ιουλίου 2011, δεν πρόκειται να αλλάξει (είτε τροποποιηθεί είτε αλλάξει ο νόμος). Και αυτό σημαίνει πως όσα αυθαίρετα ανεγέρθησαν μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία δεν μπορούν να τακτοποιηθούν.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο τι πρόκειται να γίνει (δηλαδή αν τροποποιήσουν ή αλλάξουν τον νόμο) είναι το γεγονός πως δεν προχώρησε, μεταξύ άλλων, και το πακέτο των νέων εκπτώσεων (30% στους ιδιοκτήτες που καταβάλλουν όλο το πρόστιμο, από 20% που είναι σήμερα, και 20% σε όσους θα καταβάλουν το 30%, από 10% που είναι σήμερα, που αναφερόταν αρχικά – στη φάση της διαβούλευσης – στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα των αυθαιρέτων, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προχωρεί στη νέα παράταση προκειμένου να λύσει μια σειρά από θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις συναλλαγές αλλά και την ενσωμάτωση στον νόμο του μέτρου για την «Ταυτότητα του Κτηρίου».

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, ενώ ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας που έχει επεκταθεί σε κοινόχρηστο χώρο μπορεί να προβεί σε τακτοποίηση αυτής της αυθαιρεσίας, είναι σχεδόν αδύνατο (παρά την τακτοποίηση) να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας (δηλαδή του συμβολαίου με το οποίο γίνεται ο διαχωρισμός των διαμερισμάτων).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», σήμερα το 80% των προβλημάτων που παρατηρούνται σχετίζονται με την τροποποίηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας, γεγονός που σημαίνει μπλοκάρισμα των συναλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές και η αποδοχή κληρονομιάς...

cnn.gr