Η επισιτιστική ανασφάλεια και η σπατάλη τροφίμων είναι η νέα πρόκληση για όλο τον πλανήτη


Της Ανθή Αγγελοπούλου
Η επισιτιστική ανασφάλεια και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν σημαντικές προκλήσεις με εξαιρετικά σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το πρόβλημα αφορά περισσότερους από 1 εκατομμύριο Έλληνες, καθώς το 2015 η Ελλάδα καταλάμβανε την 8η θέση ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες με επισιτιστική ανασφάλεια.

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων Με αφορμή τα στοιχεία αυτά και με έναυσμα την κοινωνική ευαισθησία η εταιρεία Corteva Agriscience δημιούργησε την πρωτοβουλία LifeScore για να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία, αναφορικά με το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.
Πρόκειται για μια κοινωνικά βιώσιμη πλατφόρμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων που συμμετέχουν στην επισιτιστική αλυσίδα (αγρότες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τοπικοί φορείς κλπ.) και στην εμπέδωση κοινωνικά ορθών πρακτικών σε σχέση με τη διαχείριση τροφής σε όλα τα στάδια της παραγωγής της – από το χωράφι μέχρι το σπίτι - προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια και την αποδοτικότητα των πόρων, ώστε να αναπτυχθεί μια ανθεκτική, κοινωνικά συνεκτική παραγωγή, με ορατά οφέλη για την ποιότητα ζωής, την τοπική οικονομία, την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας.
Η Δύναμη μίας Ημέρας
150 εθελοντές/εργαζομένους της εταιρίας Corteva Agriscience™, νέοι αγρότες από ολόκληρη την Ελλάδα, μέλη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΜΚΟ  ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’, δημοσιογράφοι με την καθοδήγηση 30 καταξιωμένων επαγγελματιών από το χώρο της επικοινωνίας και της τέχνης, εργάστηκαν μία ολόκληρη ημέρα και κατάφεραν να δημιουργήσουν  υλικά επαγγελματικού επιπέδου και μοναδικής αισθητικής.
Συγκεκριμένα οι εθελοντές μοιράστηκαν σε 4 ομάδας και έφτιαξαν:
  • ένα τηλεοπτικό σποτ, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Χρήστου Πέτρου και την σκηνική επιμέλεια της εικαστικού Ελένης Πεχλιβάνη,
  • μηνύματα για μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  • ταινία animation με τίτλο «Η Οδύσσεια της Τροφής»,
  • ομαδικά έργα τέχνης, με θέμα «Σπορά Ζωής», που αποτέλεσαν την εικαστική αποτύπωση των μηνυμάτων κατά της σπατάλης τροφίμων. Τα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν με την εθελοντική συνεργασία και καθοδήγηση των εικαστικών Κικής Βουλγαρέλη, Ελένης Κυριαζοπούλου, Μαρίας Παπανικολάου και Μαρίας Πάστρα και με την  επιμέλεια και τον συντονισμό της Ίριδας Κρητικού.
Σημειώνεται ότι εθελοντικά συμμετείχε και ο φωτογράφος Ανδρέας Σμαραγδής, βοηθώντας  τους συμμετέχοντες να οπτικοποιήσουν τις δηλώσεις των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Επίσης, αρωγοί στην Κοινωνική Εκστρατεία είναι η μουσικοσυνθέτης Μαριέττα Φαφούτη που έγραψε και επιμελήθηκε την μουσική στην ταινία animation «Η Οδύσσεια της Τροφής», ενώ η ηθοποιός Σάρα Εσκενάζυ δάνεισε την φωνή της στο animation!
Σύμμαχος στην όλη αυτή διαδικασία ήταν το ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’ μια ΜΚΟ με ειδίκευση στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα η οποία μάλιστα, έχει βραβευτεί το 2017 με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις υπηρεσίες του στην προαγωγή των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Σπύρος Κίντζιος, αναφερόμενος στο όλο εγχείρημα τόνισε ότι από την αλυσίδα παραγωγής μέχρι τον τρόπο διαχείρισης της κατανάλωσης, η σπατάλη τροφίμων και η επισιτιστική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την συνεχώς αυξανόμενή απαίτηση σε εισροές παραγωγής αποτελούν έναν φαύλο κύκλο με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο στη χώρα μας αφορούν, πολύ περισσότερους από τους κατοίκους της αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο 11 εκατομμύρια κατοίκους. Αν προσθέσουμε και τους διεθνείς επισκέπτες της χώρας μας η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός συνολικού πληθυσμού τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας, είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την παραγωγή τροφίμων με βιώσιμο τρόπο, γι αυτό στο επίκεντρο της πολιτικής είναι η συλλογή του βρόχινου νερού με έξυπνα αρδευτικά συστήματα και η διατήρηση της καλής κατάστασης των εδαφών μας με τη γεωργία ακριβείας. Συνεπώς, πρωτοβουλίες όπως το LifeScore, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που τη συναπαρτίζουν, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. «Η εταιρία που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει η επένδυση στην καινοτομία για μια πιο αποτελεσματική παραγωγή, αλλά και το μέγεθος της ανθρώπινης προσπάθειας στη διαχείριση της τροφικής αλυσίδας, δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής μπροστά στο πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας και της σπατάλης τροφίμων» τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Corteva Agriscience™, κα Χριστίνα Λεγάκι . Ενώ, ο εμπορικός διευθυντής της Corteva Agriscience™, κ. Γεράσιμος Νικολόπουλος συμπλήρωσε ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε την εκστρατεία, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε ορατά αποτελέσματα στη μάχη ενάντια στη σπατάλη τροφίμων και αυτός είναι ο απώτερος στόχος.
Ο κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ένας εκ τον συνιδρυτών του ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’,  στην ομιλία του σημείωσε ότι για να αλλάξει η της επισιτιστικής ανασφάλειας πρέπει να εκπαιδευτούν τα παιδιά στα σχολεία καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της κοινωνίας μας.
Ο εμπνευστής και υπεύθυνος της πρωτότυπης ιδέας του «Social Hackathon – Η Δύναμη μιας Ημέρας!» που συνδυάζει τη δύναμη της γνώσης, της εξειδίκευσης και του εθελοντισμού,  ο κ. Ευάγγελος Αντωνάτος, διευθύνων σύμβουλος της Admore παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν εταιρείες και άνθρωποι με όραμα που υποστηρίζουν κοινωφελείς σκοπούς, συνδυάζοντας έντονη εθελοντική δράση και κοινωνική ευαισθησία.      www.naftemporiki.gr