Κόνιτσα : Παραδοσιακό χρώμα και φυσικό κάλλος

Στις νοτιοδυτικές απολήξεις του Σμόλικα, σε υψόμετρο 600, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Κόνιτσα, κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων με παραδοσιακό χρώμα και αξιόλογη τουριστική κίνηση.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύουν, κατά κύριο λόγο, τα θρησκευτικά μνημεία (ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, η εκκλησία του Αγίου Κοσμά, το τζαμί Σουλεϊμάν, η μονή Στομίου κ.ά.), το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Κόνιτσας (εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής στον ποταμό Αώο) και ο εθνικός δρυμός Βίκου – Αώου (φαράγγι Βίκου, χαράδρα Αώου και ορεινός όγκος Τύμφης).                                           
Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται, επίσης, η γέφυρα του Αώου (στη διαδρομή από το Παλαιοσέλλι προς το Βρυσοχώρι), το ορειβατικό καταφύγιο και η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, τα «πέτρινα χωριά» της Κόνιτσας (Μοναστήρι, Μόλιστα και Γαναδιό), παραδοσιακοί οικισμοί με πετρόχτιστα σπίτια ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, καθώς και το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι», στην κοιλάδα του Μπουραζανίου, ιδανικός τόπος επαφής του ανθρώπου με τη φύση.
Στα ποτάμια και τα βουνά γύρω από την Κόνιτσα αναπτύσσονται υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες και μορφές εναλλακτικού τουρισμού (κανό – καγιάκ, ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, πεζοπορία, διάσχιση του φαραγγιού του Αώου, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού κ.ά.).
*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Κόνιτσας (konitsa.gr).                  www.in.gr