Με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε τα αδέσποτα...

Όταν βλέπουμε ένα αδέσποτο σκυλάκι, κάποιες φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να του ανοίξουμε το σπίτι μας και να το σώσουμε από τη δύσκολη ζωή του δρόμου. Δυστυχώς, αυτό αν και θεμιτό δεν είναι πάντοτε εφικτό καθώς οι πρακτικές δυσκολίες (χώρος, κόστος, υποχρεώσεις) είναι πολλές.
Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε ένα σκύλο για να
δείξουμε τα φιλοζωικά μας αισθήματα και να βοηθήσουμε τους τετράποδους φίλους μας. Yπάρχουν και άλλοι τρόποι, πολλές φορές ακόμα πιο αποτελεσματικοί!

1. Αξιοποιήστε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες από καταφύγια αδέσποτων και να κοινοποιείτε τις δημοσιεύσεις τους. Ένας σκύλος που χάθηκε ή ψάχνει για σπίτι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να σωθεί! Είναι σημαντικό να κάνετε συνετή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να μην υπερβάλλετε σε κοινοποιήσεις στους τοίχους φίλων και γνωστών γιατί μπορεί να φέρετε το αντίθετο αποτέλεσμα!

2. Αγοράστε ένα ημερολόγιο..
Ημερολόγια τοίχου ή επιτραπέζια ημερολόγια.. Μάλλον σας ακούγεται παλιομοδίτικο και δύσχρηστο αφού το κινητό σας προσφέρουν αυτή την εφαρμογή σε πιο εξελιγμένη μορφή.. Σκεφτείτε όμως ένα ημερολόγιο με όμορφες ή αστείες εικόνες σκύλων; Μια χαρούμενη φατσούλα, ένα μικρό κουταβάκι, ένα πατουσάκι.. δε θα ήταν το τέλειο δώρο για έναν ιδιοκτήτη σκύλου; Μην ξεχνάτε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις μπορεί να βοηθήσουν πολλούς αδέσποτους σκύλους!
3. Βοηθήστε τους εθελοντές των ομάδων διάσωσης κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Οι ομάδες διάσωσης έχουν ως βασική αποστολή τους να παίρνουν αδέσποτα από τα κατά τόπους καταφύγια και ν’ αναζητούν γι’ αυτά το κατάλληλο σπίτι. Έτσι, ένας σκύλος βρίσκει μια οικογένεια και απελευθερώνεται μια θέση στην αντίστοιχη φιλοζωική. Ωστόσο, οι εθελοντές αυτοί έχουν ανάγκη από ξεκούραση, ειδικά την περίοδο των διακοπών! Επικοινωνήστε με το καταφύγιο της περιοχής σας και προσφέρετε τη βοήθειά σας είτε ως εθελοντής είτε ως προσωρινός ανάδοχος γονιός για κάποιο φιλαράκι το οποίο δεν μπορεί να φιλοξενηθεί λόγω πληρότητας.
4. Οργανώστε μια γιορτή για τα αδέσποτα της περιοχής σας
Μπορείτε να οργανώσετε μια γιορτή στην περιοχή σας. Καλέστε όλους τους γείτονες και διασκεδάστε το! Μπορείτε να οργανώσετε διαγωνισμούς, κάποιο παζάρι, μπουφέ ή διάφορες άλλες δραστηριότητες. Τα χρήματα που θα μαζευτούν θα τα δωρίσετε στο καταφύγιο της περιοχής σας!
5. Οργανώστε έναν έρανο!

Μπορείτε να μαζέψετε χρήματα οργανώνοντας έναν έρανο. Φτιάξτε κουπόνια και γυρίστε τη γειτονιά σας προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσετε τους συντοπίτες σας! Tο μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος και ένα μεγάλο χαμόγελο!
6. Δωρίστε τα απαραίτητα εφόδια σε καταφύγια για αδέσποτα
Τα περισσότερα καταφύγια έχουν ελάχιστα (ή καθόλου) έσοδα. Συνήθως βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, τον εθελοντισμό και δωρεές. Επικοινωνήστε με το καταφύγιο της περιοχής σας και ενημερωθείτε για τις πρακτικές ανάγκες που υπάρχουν. Πολλά καταφύγια αναρτούν λίστες με τις ανάγκες τους στις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο. Επισκεφτείτε τις! Αν έχετε παιδιά ευαισθητοποιήστε τα προς αυτήν την κατεύθυνση! Μπορούν να μαζεύουν εφόδια για σκύλους (τροφές, κολάρα, παιχνίδια, κουβέρτες) στο σχολείο ή σε κάποια ομάδα στην οποία ανήκουν!
8. Μοιραστείτε τις ικανότητές σας!
Όλοι μας έχουμε ικανότητες τις οποίες θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα για να βοηθήσουμε τα αδέσποτα φιλαράκια μας! Κάποιος που έχει ταλέντο στη ζωγραφική μπορεί να σχεδιάσει ένα φυλλάδιο για το καταφύγιο με τα αδέσποτα. Είστε καλή μαγείρισσα; Μαγειρέψτε για τους εθελοντές ή οργανώστε ένα δείπνο και μαζέψτε τα χρήματα για να ενισχύσετε κάποια φιλοζωική οργάνωση. Καλή διάθεση χρειάζεται!!
Αρχίστε δράση τώρα!!                   www.govastileto.gr