Περονόσπορος στα φυτά: καταπολέμιση με φυσικό τρόπο

Περονόσπορος (πράσινες και κοκκινοκαστανές κηλίδες) - καταπολέμιση με φυσικό τρόπο Είναι μια πολύ διαδεδωμένη σε συχνότητα, ασθένεια, που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές κι άλλα φυτά και ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, εξελίσσεται διαφορετικά. Προσβάλλει σχεδόν όλα τα υπέργεια τμήματα του φυτού, (βλαστούς, φύλλα, άνθη).


Συγκεκριμένα, σχηματίζονται πάνω στα φύλλα μεγάλες κηλίδες, πράσινου ανοιχτού χρώματος, με ασαφή σχήμα, που αργότερα γίνονται καστανοκόκκινες. Τα συμπτώματα, εκτός από την ύπαρξη κηλιδώσεων είναι η πτώση των φύλλων και το ξεγύμνωμα των βλαστών. Οι μολύνσεις, μπορεί να παρουσιαστούν και σε ετήσιους βλαστούς με τη μορφή κηλιδώσεων χρώματος ερυθροϊώδους (κοκκινωπού).

Καλλιεργητικά μέτρα:
Περιορισμός της υγρασίας στο περιβάλλον αναπτύξεως των φυτών, με αραιή φύτευση, αποφυγή ποτίσματος με τεχνητή βροχή και βρεξίματος των φύλλων, ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε σύστημα τεχνητής βροχής, θα πρέπει να ποτίζουμε τις πρωινές ώρες, ώστε με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, να επιτυγχάνεται στέγνωμα του φυλλώματος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αντιμετώπιση:
Ξύδι: Ανακατεύουμε 1 - 1½  κουταλιά ξύδι δυνατό, σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε με το διάλυμμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών, νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει δυνατός ήλιος.
Επαναλαμβάνουμε κάθε 3 - 4 μέρες, μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί.
Χρησιμοποιούμε το ξύδι και για τη θεραπεία της σκωρίασης, αλλά και του μελανού σημείου.

Θειοχαλκίνη: θειαφίζουμε, εφόσον η θερμοκρασία της ημέρας περνάει τους 23°C (σε μικρότερες δεν θα έχουμε αποτέλεσμα).
Καλό είναι το θειάφισμα να γίνεται προληπτικά κάθε 15 - 20 μέρες, προσεκτικά, κι όταν δεν φυσάει.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του φυτού, όταν δεν επικρατεί έντονη ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν ξεπερνάει τους 28°C, πάντα κατά τις πρώτες πρωινές ή απογευματινές ώρες (αλλιώς θα κάψουμε τα φυτά).
Αν βρέξει και ξεπλυθεί το θειάφι, θα πρέπει να επαναλάβουμε το θειάφισμα.
Όταν θειαφίζουμε με πολύ ζεστό καιρό, φροντίζουμε να έχουμε καλά ποτισμένα τα φυτά μας.

Αν τα προηγούμενα δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ... το τελευταίο μέσο καταπολέμησης, είναι να ραντίσουμε με τα ειδικά χημικά σκευάσματα, που θα προμηθευτούμε από ένα γεωπόνο και είναι:
Ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή άλλα χαλκούχα, ή διαφορετικά με mancozeb, metalaxyl, azoxystrobin, ή fosetyl.
Πηγή:faghta-giagias.blogspot.com