Εποχική Κατάθλιψη: Τι είναι και ποια τα χαρακτηριστικά της

Η πλειοψηφία των ανθρώπων βιώνουν αλλαγές στη διάθεση ανάλογα με την εποχή. Τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης «Seasonal Affective Disorder (S.A.D.)», εκδηλώνονται συνήθως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες όπου η έκθεση στον ήλιο είναι χαμηλότερη και το κρύο συχνότερο.

Έρευνες δείχνουν ότι από 10% έως 20% του πληθυσμού υποφέρουν από ήπιες μορφές της εποχιακής κατάθλιψης. Στις γυναίκες η πάθηση είναι αρκετά συχνότερη. Το 70% έως 80% των περιπτώσεων αγορά τις γυναίκες. Η αναλογία είναι 1 άντρας προς 4 γυναίκες.                 

Γιατί όμως;

Όταν το φως μειώνεται, επηρεάζονται ορισμένες ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη. Η σεροτονίνη προξενεί καλή διάθεση. Η βιταμίνη που μειώνεται δραματικά και θέλει προσοχή είναι η βιταμίνη D3. Η απορρύθμισή της μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο σακχαρώδης διαβήτης (τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2), διάφοροι τύποι καρκίνου (ειδικά του εντέρου), αυτοάνοσα νοσήματα και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Άλλη θεωρία τονίζει πως η μεταβολή στη διάθεση οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα μας. Η μελατονίνη παράγεται όταν το φως είναι λιγότερο,με αποτέλεσμα να νυστάζουμε περισσότερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, η χειμερινή μελαγχολία μπορεί να έχει συμπτώματα όπως , πεσμένη διάθεση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, καταβολή δυνάμεων. Η υπνηλία και η πεσμένη λίμπιντο αποτελούν επίσης συχνά συμπτώματα. Κάποτε εμφανίζεται αναποφασιστικότητα, λαχτάρα για φαγητό και αύξηση βάρους, αίσθημα άγχους και αγωνίας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η ανηδονία και το αίσθημα της απόγνωσης συνοδεύουν τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Η γυμναστική και η έκθεση στο φως του Ήλιου θα βοηθήσουν τη βιταμίνη D να ενισχυθεί. Γενικότερα δεν πρέπει να προτιμάται η στασιμότητα, διότι χειροτερεύει τα συμπτώματα. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 είναι καλό να τα σκεφτείτε και να κανονίσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.
Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα δε βελτιώνονται ιδιαίτερα και το άτομο βιώνει πολύ αρνητικά συναισθήματα, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε επαγγελματία. Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα μπορέσει μέσα από την ψυχοθεραπεία ίσως και τη φαρμακοθεραπεία να βελτιώσει τη διάθεση του επισκέπτη.               www.in.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε με αφορμή τον θάνατο του ντελιβερά – Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων

Θεσσαλονίκη: Άδεια τα καταστήματα – «Σε λίγο θα μας πουν να υψώσουμε και συρματοπλέγματα», λέει για τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

Πού χάθηκε το ραδιόφωνο...Η εξάρτηση από το κινητό

Οι οργανωμένοι του Πανσερραϊκού επαίνεσαν τον παίκτη της Καβάλας που έδινε για πτυχίο

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων