Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ειδική «θωράκιση» για σπόρους ανοίγει τον δρόμο για πιο ανθεκτικές καλλιέργειες


Σπόροι «εξοπλισμένοι» με μια προστατευτική επικάλυψη, η οποία παρέχει, μεταξύ άλλων, και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο φυτό, θα επέτρεπαν καλλιέργειες σε κατά τα άλλα «αφιλόξενα» εδάφη, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΜΙΤ.
Σύμφωνα με το ΜΙΤ News, μια ομάδα μηχανικών κάλυψε σπόρους με μετάξι το οποίο είχε υποστεί επεξεργασία με ένα είδος βακτηρίων που παράγουν με φυσικό τρόπο ένα λίπασμα με βάση το άζωτο,
προκειμένου να βοηθηθούν τα φυτά ενώ βλασταίνουν. Δοκιμές έχουν δείξει πως αυτοί οι σπόροι μπορούν να αναπτυχθούν επιτυχώς σε εδάφη με μεγάλη ποσότητα αλάτων, που κανονικά είναι «αφιλόξενα» για φυτά. Οι ερευνητές ελπίζουν πως αυτή η διαδικασία, που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς μεγάλο κόστος και χωρίς την ανάγκη για εξειδικευμένο εξοπλισμό, θα καθιστούσε διαθέσιμες για αγροτική εκμετάλλευση περιοχές που σήμερα θεωρούνται ακατάλληλες.
Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο PNAS από τους Ουγκουστίν Ζβιναβάσε, Χούι Σουν, Γιουτζίν Λίμ και Μπενεντέτο Μαρέλι. Η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενες δουλειές του Μαρέλι, που είχε χρησιμοποιήσει «θωρακίσεις» από μετάξι για την επέκταση της αντοχής σπόρων που χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες τροφής. «Ενώ έκανα κάποιες έρευνες πάνω σε αυτό, έπεσε πάνω σε βιολιπάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών στο έδαφος» είπε ο ίδιος. Τα λιπάσματα αυτά χρησιμοποιούν μικρόβια που έχουν συμβιωτική σχέση με συγκεκριμένα φυτά και μετατρέπουν άζωτο από το αέρα σε μια μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά.
Η μέθοδος αυτή δεν παρέχει απλά στα φυτά ένα φυσικό λίπασμα, μα επιτρέπει και την αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με άλλες προσεγγίσεις όσον αφορά στα λιπάσματα. «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με τα λιπάσματα αζώτου είναι πως έχουν μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επειδή είναι πολύ απαιτητικά από άποψης ενέργειας όσον αφορά στην παραγωγή τους» είπε ο Μαρέλι. «Αυτά τα τεχνητά λιπάσματα μπορεί επίσης να έχουν αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του εδάφους» πρόσθεσε.
Αν και αυτά τα βακτήρια συναντώνται με φυσικό τρόπο σε εδάφη ανά τον κόσμο, με διαφορετικές ποικιλίες σε διαφορετικές περιοχές, η συντήρησή τους εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος είναι πολύ δύσκολη. Ωστόσο το μετάξι μπορεί να συντηρεί το βιολογικό υλικό, οπότε ο Μαρέλι και η ομάδα του αποφάσισαν να το δοκιμάσουν μαζί με αυτά τα βακτήρια (ριζοβακτήρια).
«Μας ήρθε η ιδέα να τα χρησιμοποιήσουμε στην επικάλυψη σπόρου, και όταν ο σπόρος ήταν στο έδαφος, λάμβανε χώρα ανάνηψη» όπως είπε.
Οι προκαταρκτικές δοκιμές δεν πήγαν καλά, ωστόσο ο Ζβιναβάσε είχε την ιδέα της εισαγωγής μιας συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας στο μείγμα- ένα είδος ζάχαρης (τρεχαλόζη) που κάποιοι οργανισμοί χρησιμοποιούν για να επιβιώνουν σε συνθήκες πολύ χαμηλής εργασίας. Το μετάξι, τα βακτήρια και η τρεχαλόζη τοποθετήθηκαν σε νερό και οι ερευνητές βούτηξαν στο διάλυμα τους σπόρους για να περαστεί πάνω τους επικάλυψη. Οι δοκιμές που ακολούθησαν ήταν επιτυχείς. Τα φυτά που προέκυψαν αναπτύχθηκαν καλά σε έδαφος που υπό κανονικές συνθήκες δεν ενδεικνυόταν για καλλιέργειες.                      www.naftemporiki.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη