Οικολογικοί τρόποι αντιμετώπισης των εντόμων και των τρωκτικών

Το καλοκαιράκι μαζί με την αφόρητη ζέστη, παρατηρείται μια έξαρση στην εμφάνιση ανεπιθύμητων εντόμων όπως τις μύγες, τα κουνούπια, τις σκνίπες, τους σκώρους αλλά και στις κατσαρίδες και τα ποντίκια.
Κάθε βραδινή έξοδος, ακόμα και στο μπαλκόνι, συνοδεύεται από τα απαραίτητα εντομοαπωθητικά τα οποία κατά κύριο λόγο είναι παρασκευασμένα με πλήθος χημικών ουσιών. Αν παρατηρήσουμε τις συσκευασίες που έχουμε στο σπίτι μας από τα εντομοκτόνα, τις παστίλιες,
τα σπρέι αλλά και τα σκευάσματα που βάζουμε στο δέρμα μας σε υγρή μορφή για να προστατευτούμε από τα ενοχλητικά έντομα, θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα χημικών ουσιών που είναι ιδιαίτερα βλαπτικά για τον εαυτό μας, τα κατοικίδιά μας αλλά κυρίως για το περιβάλλον.
Εδώ και λίγα μόλις χρόνια παρατηρείται μια στροφή στην χρήση εντομοαπωθητικών που δεν είναι βλαβερά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, και προσφέρουν εξίσου ικανοποιητική προστασία από τσιμπήματα αλλά και από την γενικότερη παρουσία βλαβερών εντόμων και τρωκτικών.
Όλοι γνωρίζουν ότι τα έντομα είναι φορείς ασθενειών όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, η εγκεφαλίτιδα. Τα τσιμπήματά των κουνουπιών προκαλούν αλλεργίες και αϋπνία. Η οικιακή μύγα είναι ένας επικίνδυνος παράγοντας μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο όπως η δυσεντερία, η επιπεφυκίτιδα, ο τέτανος και η λεϊσμανίαση. Η παρουσία των τρωκτικών συνδέεται με την πανώλη, τη λεπτοσπείρωση, τον τυφοειδή πυρετό και την δυσεντερία. Επίσης προκαλούν μολύνσεις στα τρόφιμα και ζημιές στα ηλεκτρικά συστήματα από τις οποίες μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.
Έτσι η παρουσία τους δεν είναι ευχάριστη σε κανένα σπίτι καθώς η εμφάνισή τους προκαλεί συχνά έναν σχετικό πανικό, ειδικά αν υπάρχουν στο σπίτι βρέφη και μικρά παιδιά.

Για αρχή…

Ας δούμε σε ποιες ενέργειες πρέπει αρχικά να προβούμε για να προφυλαχτούμε από τους μικροσκοπικούς εχθρούς μας και στην συνέχεια να δούμε οικολογικά σκευάσματα και οικολογικούς τρόπους για να απαλλαγούμε από αυτά.
«Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά» λέει η σοφή παροιμία και έχει απόλυτο δίκαιο.
Καθώς η εμφάνιση των εντόμων συνδέεται σχεδόν πάντα με τα υπολείμματα τροφών, ψίχουλα, σπόρια κτλ που υπάρχουν στους πάγκους της κουζίνας, το πάτωμα, τις αποθήκες, πρέπει να φροντίσουμε με μεγάλη επιμέλεια για την άψογη καθαριότητα των χώρων μας.

Να μην αφήνουμε εκτεθειμένα τρόφιμα και τροφές από τα κατοικίδιά σας αλλά να τα κλείνουμε ερμητικά σε αεροστεγή δοχεία για να μην έχουν πρόσβαση οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες.
Πετάμε κάθε βράδυ τις σακούλες στον κάδο απορριμμάτων και τον κλείνουμε ερμητικά.
Παρατηρούμε από ποιες χαραμάδες μπορεί να μπαίνουν τα μυρμήγκια και φροντίζουμε να τις κλείνουμε με στόκο, σιλικόνη ή πλαστελίνη.
Συχνά τα έντομα όπως οι κατσαρίδες συνωστίζονται σε χώρους με υγρασία και βρωμιά. Οπότε η εμφάνισή τους πρέπει να μας προβληματίσει και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Φροντίζουμε λοιπόν να καθαρίζουμε συχνά τα φρεάτια των αποχετεύσεων και να απομακρύνουμε οποιαδήποτε πηγή υγρασίας στο σπίτι. Προσοχή και στους φωταγωγούς καθώς αποτελούν έναν εύκολο τρόπο για πρόσβαση φτερωτών επισκεπτών στο σπίτι.
Για να αποφύγουμε τα ιπτάμενα έντομα στο σπίτι είναι απαραίτητη η χρήση της σήτας σε πόρτες και παράθυρα, ενώ τις νυχτερινές ώρες του ύπνου, η χρήση της κουνουπιέρας εκτός από ρομαντική ατμόσφαιρα προσφέρει και ασφάλεια από τα κουνούπια.
Κατά τις βραδινές εξόδους ας αποφύγουμε τα σκουρόχρωμα ρούχα που προσελκύουν τα κουνούπια και το άκρως αποκαλυπτικό ντύσιμο. Μπλουζάκια με τιράντες, εξώπλατα, σορτσάκια αφήνουν εκτεθειμένες μεγάλες επιφάνειες του σώματος και άρα πρόσφορο έδαφος για ενοχλητικά τσιμπήματα με την αντίστοιχη φαγούρα για τις επόμενες μέρες. Καλύπτουμε με όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτόχρωμα, αέρινα και δροσερά υφάσματα το κορμί μας προκειμένου να προστατευτούμε από τα επώδυνα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Οικολογικά εντομοαπωθητικά

Για τα ιπτάμενα έντομα αλλά και τα τρωκτικά κυκλοφορούν στο εμπόριο μικρές ηλεκτρικές απωθητικές συσκευές υπερήχων. Πολύ απλά μπαίνουν στην πρίζα και εκπέμποντας υπερήχους τα ενοχλητικά ζωύφια απομακρύνονται. Επειδή αυτές οι συσκευές καλύπτουν συγκεκριμένη εμβέλεια τετραγωνικών πρέπει να προμηθευτεί κανείς, αν έχει μεγάλο σπίτι και δύο συσκευές.
Σε σπίτια, μαγαζιά, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους παρατηρούμε κάποιες ηλεκτρικές συσκευές που εκπέμπουν ένα απαλό γαλάζιο φως που προσελκύει τα μικρά ιπτάμενα ζωύφια και τα καίει. Πρόκειται για μια συσκευή με πολύ μικρή κατανάλωση ρεύματος και οικολογική αφού δεν βλάπτει το περιβάλλον.
Μια άλλη παραπλήσια μέθοδος για να προσελκύσει και να παγιδέψει έντομα όπως οι σφίγγες, είναι να κρεμάσει από ένα δέντρο ένα μπουκάλι αναψυκτικού γεμίζοντάς το μέχρι την μέση με μια γλυκιά υγρή ουσία. Οι σφίγγες μπαίνουν από το στόμιο του μπουκαλιού για να γευτούν το γλυκό υγρό, αλλά παγιδεύονται εκεί και πνίγονται καθώς δεν βρίσκουν την έξοδο.
Για τα μικρά απρόσκλητα ποντίκια ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος εξόντωσης είναι να πάρετε μια γάτα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φάκες με δόλωμα λίγο τυρί ή ένα κομματάκι από ώριμο ροδάκινο. Ταμπλέτες ή άλλα σκευάσματα μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα τοξικά όχι μόνο για τα παιδιά σας αλλά και για τυχών οικόσιτα ζώα ή πουλιά που μπορεί να έχετε στο σπίτι.
Η μυρωδιά του ελληνικού καφέ που τοποθετείται σε ρηχά πιατάκια σε αρκετά σημεία του σπιτιού, απωθεί με οικολογικό τρόπο τα χαριτωμένα πλην όμως βλαβερά τρωκτικά.
Χρησιμοποιήστε αρωματικά κεριά με άρωμα κιτρονέλλας σε εξωτερικό χώρο για να διώξετε τα κουνούπια. Σε εσωτερικό χώρο προσέξτε γιατί το άρωμα της κιτρονέλλας είναι λίγο βαρύ και μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο στομάχι ή πονοκεφάλους.
Για τις μύγες χρησιμοποιήστε μια απλή μυγοσκοτώστρα ή μια διπλωμένη εφημερίδα για να τις σκοτώσετε.
Για τα κουνούπια την ημέρα, βάλτε ένα σκουρόχρωμο ύφασμα σε ένα σημείο του σπιτιού αφού πρώτα το έχετε αλείψει με μέλι. Τα κουνούπια που προτιμούν τα σκοτεινά σημεία θα πάνε να κρυφτούνε στο ύφασμα και θα κολλήσουν στο μέλι.
Για να κάνουμε πρόληψη για ψείρες ξεβγάζουμε τα μαλλιά στο τελευταίο λούσιμο με ξύδι, σε αραίωση 10% δηλαδή ένα μέρος ξύδι, 10 μέρη νερού.
Για τις μέλισσες και τις σφίγγες: Αν κάψετε λίγο ελληνικό καφέ σε ένα πιατάκι, μέλισσες και σφίγγες θα απομακρυνθούν αμέσως!
Για τις κατσαρίδες υπάρχουν κάποιες πρακτικές που εφαρμόζονται ανά περίπτωση και μπορούν να πετύχουν πολύ καλά αποτελέσματα.
Η γεύση της μπύρας αρέσει πολύ στις «κυρίες» των υπονόμων . Μπορείτε λοιπόν να βάλετε κοντά σε φρεάτια, αποχετεύσεις ή μέρη που έχετε εντοπίσει ότι συχνάζουν και να τις «κεράσετε» σε φαρδύ δοχείο μια μπύρα. Πηγαίνοντας να πιουν, θα πνιγούν μέσα στο κέρασμα.
Κάποια παραπλήσια συνταγή είναι να βάλετε σε ένα μπουκάλι ένα κομματάκι μπανάνα και να αλείψετε το εσωτερικό μέρος του μπουκαλιού με βαζελίνη. Έτσι η κατσαρίδα θα γλιστράει και μην μπορώντας να βγει θα παγιδευτεί εντός του μπουκαλιού.
Ο συνδυασμός ενός μέρους ζάχαρης άχνης με ένα μέρος μαγειρικής σόδας σε μικρά πλαστικά πιατάκια τοποθετημένα στα σημεία που συχνάζουν είναι θανατηφόρος για τα πλάσματα αυτά.
Επίσης η χρήση του ορυκτού βόρακα, που πωλείται σε μορφή λευκής σκόνης στα φαρμακεία, αν χρησιμοποιηθεί σωστά επιτελεί τον σκοπό του αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι παρόλο που πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν, η χρήση τους είναι τοξική για τον άνθρωπο και τα οικόσιτα ζώα του, οπότε δεν θα επεκταθώ παραπάνω.
Βότανα και τα αρωματικά φυτά ως απωθητικά εντόμων

Η χρήση των βοτάνων και των αρωματικών φυτών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη για τις εντομοαπωθητικές τους ιδιότητες. Όσοι διαθέτετε κήπο ή μπαλκόνια, μην διστάσετε να φυτέψετε και να τοποθετήσετε περιμετρικά αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, η μέντα, η λεβάντα και δεντρύλια όπως ο ευκάλυπτος και οι κιτριές, τα οποία φημίζονται ότι απωθούν τα κουνούπια. Προστατευτείτε τρίβοντας μερικά φύλλα ευκαλύπτου ή κίτρου στο δέρμα σας.
Οι πικροδάφνες και τα γεράνια είναι επίσης πολύ καλές επιλογές καθώς εκτός από ομορφιά στον χώρο με τα όμορφα και ευωδιαστά άνθη τους, απωθούν τα ενοχλητικά ιπτάμενα έντομα. Ένα ματσάκι φασκόμηλο κρεμασμένο κοντά σε μπαλκόνι αναλαμβάνει να διώξει εναλλακτικά τυχών έντομα.
Μπορείτε και μόνοι σας με την βοήθεια κάποιων αρωματικών φυτών να δημιουργήσετε το δικό σας απωθητικό. Η συνταγή είναι απλή και εύκολη: Σε ένα βάζο ανακατέψτε 1 μέρος φύλλα δάφνης, 4 μέρη φλισκούνι, 2 μέρη δεντρολίβανο και 1 μέρος ευκάλυπτο και γεμίστε το βάζο με λάδι μέχρι να σκεπαστούν τα βότανα. Κλείστε το ερμητικά και αφήστε το στον ήλιο για λίγες μέρες. Αφού σουρώσετε το μείγμα μπορείτε να αλείφετε το σώμα σας με το λαδάκι αυτό και να προστατευτείτε με οικονομικό και οικολογικό τρόπο από τα επώδυνα τσιμπήματα.
Την ίδια χρήση μπορούν να προσφέρουν και τα κλαδιά από κυπαρίσσι. Για ζωύφια στον κήπο, φυτέψτε ανάμεσα στα φυτά σας μερικά σκόρδα.
Τα φύλλα της δάφνης στα συρτάρια και στους αποθηκευτικούς χώρους είναι ικανά να απομακρύνουν τις κατσαρίδες από τον χώρο σας, καθώς δεν αντέχουν το άρωμά της. Λίγη τριμμένη κανέλλα ή λίγη μαγειρική σόδα κοντά στην φωλιά των μυρμηγκιών, και τα μικροσκοπικά αυτά πλάσματα δεν θα εμφανιστούν για αρκετό καιρό, αν φροντίσετε να ανανεώνετε συχνά την χρήση της.
Αιθέρια έλαια και η χρήση τους ως απωθητικά εντόμων
Αν δεν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν κήπο ή δεν θέλετε να ασχοληθείτε με την φροντίδα των φυτών, την ίδια απωθητική δράση για τα ενοχλητικά κουνούπια, αναλαμβάνουν τα αιθέρια έλαια. Λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια βασιλικού, ευκαλύπτου, κιτρονέλλας, γερανιού, δυόσμου, γαρύφαλλου ή λεβάντας στην αρωματική συσκευή αρωματοθεραπείας και έχετε βρει την λύση στο πρόβλημά σας.
Επίσης μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες από τα αιθέρια έλαια αυτά σε νερό και να ψεκάσετε όχι μόνο τους χώρους που θέλετε να προστατέψετε, αλλά και τον εαυτό σας: Σε100 γραμμάρια νερό προσθέστε από 4 έως 6 σταγόνες από αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, λεβάντας και σιτρονέλας.

Για τον σκώρο: Αν θέλετε να γλιτώσετε από το πρόβλημα του σκώρου στα μάλλινά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό λεβάντας και σανταλόξυλου είτε με την χρήση των αιθέριων ελαίων, είτε με την χρήση αποξηραμένης λεβάντας μέσα σε λινά σακουλάκια ή και μερικών κομματιών σανταλόξυλου μέσα στην ντουλάπα και τα συρτάρια.

Για τους ψύλλους στα οικόσιτα ζώα σας απαιτείται πρώτα η σχολαστική υγιεινή με καυτό νερό για να καταστραφούν οι ψύλλοι και τα αυγά τους και να αερίζονται πολύ καλά οτιδήποτε έχει σχέση με το ζωάκι σας, κουβερτούλες, καλαθάκια, χαλάκια , σκεπάσματα. Ένας συνδυασμός από αιθέρια έλαια μπορεί να εξοντώσει τους ενοχλητικούς για το ζωάκι σας ψύλλους: Σε μια μεζούρα ηλιέλαιο, ρίχνετε 3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο πορτοκαλιάς, 3 σταγόνες κιτρονέλλα, 3 σταγόνες αιθέριου έλαιο λεμονιάς και 1 σταγόνα από τεϊόδεντρο και κάντε μια ελαφριά επάλειψη στο οικόσιτό σας.
Πηγή: ecoview.gr