Το ΕΣΥ ξεμένει από αναισθησιολόγους

Σήμα κινδύνου για τις ελλείψεις των αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία εκπέμπουν για πολλοστή φορά οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) θυμίζει πως «εδώ και πάνω από δύο χρόνια έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους το σοβαρότατο πρόβλημα με τις
ελλείψεις αναισθησιολόγων και είχαμε προβλέψει πως θα κλιμακωνόταν, χωρίς ουσιαστικά μέτρα εκ μέρους της πολιτείας».
Δυστυχώς, οι γιατροί επιβεβαιώνονται καθημερινά με τα αδιέξοδα που προκύπτουν διαρκώς σε διάφορα νοσοκομεία. Ενδεικτικά, το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας παραθέτει το πιο πρόσφατο παράδειγμα που αφορά το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», όπου, μετά τη συνταξιοδότηση μιας αναισθησιολόγου στο τέλος του προηγούμενου έτους, «απειλείται άμεσα η λειτουργία του τμήματος, άρα κατ΄ επέκταση και του ίδιου του νοσοκομείου».
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», την 1/1/2020 συνταξιοδοτήθηκε η συντονίστρια διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Παμμακάριστος». Επειτα από αυτό, το νοσοκομείο υποστηρίζεται αναισθησιολογικά από τη μονήρη συνεισφορά μιας ειδικευμένης επικουρικού επιμελήτριας Β', της οποίας η σύμβαση λήγει εντός των προσεχών ημερών!

Ασθενείς σε κίνδυνο

«Δεδομένης της άρρηκτης σχέσης των ειδικοτήτων της χειρουργικής και της αναισθησιολογίας, βιώνουμε, ως χειρουργική κλινική, έντονα το αίσθημα ανασφάλειας και ανεπάρκειας που έχει προκύψει», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξανδρος Μανθάς, γενικός χειρουργός, επικουρικός - επιμελητής Β' στο νοσοκομείο.
Οι χειρουργοί του νοσοκομείου, μας λέει, προσυπογράφουν ότι οι υπάρχουσες συνθήκες πλήττουν την εκπλήρωση των ιατρικών καθηκόντων μας σε ύψιστο βαθμό, με ασθενείς που προσέρχονται περιπατητικά ή με ΕΚΑΒ να εκτίθενται σε κίνδυνο.
«Είμαστε αναγκασμένοι να αποφύγουμε τον προγραμματισμό τακτικών περιστατικών, λόγω της ενδεχόμενης δυσχέρειας διεκπεραίωσής τους, με αποτέλεσμα να τελούμε υπό καθεστώς απόλυτης αδράνειας και σχεδόν μηδαμινής παραγωγικότητας», προσθέτει.
Η ΕΙΝΑΠ, από την πλευρά της, ζητάει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προκηρυχθούν και να καλυφθούν άμεσα δύο θέσεις μόνιμων επιμελητών αναισθησιολόγων για το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», να παρθούν επειγόντως μέτρα για την κάλυψη του νοσοκομείου για το επόμενο διάστημα και να υιοθετηθούν επιτέλους από την πολιτεία τα θεσμικά μέτρα συνολικά για την ειδικότητα της αναισθησιολογίας τα οποία έχει ζητήσει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ήδη από το 2017.

Πλανόδιοι αναισθησιολόγοι

«Παραμένει το πρόβλημα. Οχι μόνο δεν υπήρξε βελτίωση, απεναντίας συνεχώς επιδεινώνεται», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
«Αντί η πολιτεία να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για να καλύπτουν τα κενά, μετατρέπει τους γιατρούς σε πλανόδιους, εξαναγκάζοντάς τους να μετακινούνται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, για να μπαλώσουν τρύπες σε βάρος τόσο της υγείας τους όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», προσθέτει.
Ιδιαίτερα οξυμένο, σύμφωνα με την Αφροδίτη Ρέτζιου, είναι από τα τέλη του 2017 το πρόβλημα των αναισθησιολόγων και ειδικότερα στην επαρχία, καθώς, λόγω των σημαντικών ελλείψεων, αναγκάζονται να πραγματοποιούν μέχρι και 15 (!) εφημερίες τον μήνα, μετακινούμενοι διαρκώς στις υγειονομικές περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων - Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναισθησιολογία είναι μια ειδικότητα στην οποία παρατηρείται μηδενική αναμονή σε νέους γιατρούς.                 www.efsyn.gr