Στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς θα βρεθούν οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια

Στην «τσιμπίδα» των θεσμών θα βρεθούν την Πέμπτη οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια.
Στο επίκεντρο της τρέχουσας αξιολόγησης βρίσκονται όλες οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, με αιχμή στην πρόοδο που γίνεται για το νέο ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες που θα πρέπει να τρέξει με γρήγορο ρυθμό,
ενόψει και της ολοκλήρωσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος Απριλίου, το πλαίσιο των πλειστηριασμών και την πορεία των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων.              

Επιδίωξη των θεσμών είναι να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να ενισχυθεί η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία προκειμένου να υποστηριχθεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι πλειστηριασμοί

Από την 1η Μαΐου έρχεται πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων.
Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει καθολικά για όλους τους οφειλέτες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.
Εξαίρεση θα αποτελέσουν όσοι έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση για να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.
Αίτημα των θεσμών είναι να υπάρξει πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ιδιωτικής πτώχευσης, σε αντιστοιχία με όσα ισχύουν για τις επιχειρήσεις.
Επίσης, θα δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, υπό αυστηρά κριτήρια.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι η επιτάχυνση των πλειστηριασμών, αλλά και η αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», για τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων. Πολύ σημαντικό για τους θεσμούς, ιδιαίτερα για την ΕΚΤ, είναι η ταχύτερη- σε σύγκριση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- ικανοποίηση των πάνω από 700.000 αιτημάτων των τραπεζών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε δάνεια ιδιωτών, με συνολικό ύψος 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή οπότε και θα υπάρξει ανακοινωθέν από την πλευρά των θεσμών για την ολοκλήρωση των συνομιλιών ενώ την ίδια μέρα με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά και την ετυμηγορία του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch και είναι μεγάλο ζητούμενο η απόσπαση μιας αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου.           www.in.gr