Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για εργασιακά δικαιώματα πατήστε το 1...

Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Με το άνοιγμα τις Κυριακές δεν αντιμετωπίζεται ο συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ. Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε γι’ άλλη μία φορά αντιμέτωποι με μια...

 
πάγια τακτική.

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Χιλιάδες κρούσματα αλλά και αρκετοί θάνατοι έχουν προκληθεί παγκοσμίως δημιουργώντας μια κατάσταση που θα αφήσει τα σημάδια της και μετά το πέρας της πανδημίας.

Το σύστημα υγείας δίνει την μάχη ενάντια στη νέα απειλή παρά τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της ταχύτατης εξάπλωσης του ιού. Πέρα από το σύστημα υγείας μάχη δίνει ολόκληρη η κοινωνία και ο κρατικός μηχανισμός με το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων καθώς και την καμπάνια Μένουμε Σπίτι.

Σε αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον να σταθούμε στο φαινόμενο των σούπερ μάρκετ. Από τις πρώτες μέρες είδαμε κόσμο σε κατάσταση πανικού να συνωστίζεται και να αδειάζει τα ράφια. Απάντηση στα παραπάνω ήταν ο περιορισμός των ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο στα σούπερ μαρκετ καθώς και η επέκταση του ωραρίου και το άνοιγμα τις Κυριακές.

Τα παραπάνω έχουν άμεσες συνέπειες στους εργαζομένους. Έχει σημασία να αναλογιστούμε λοιπόν τα παρακάτω:

Οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον ιό. Όσο περισσότερο εργάζονται τόσο περισσότερο διακινδυνεύουν την υγεία τους. Είναι τουλάχιστον παράλογο να αναγκάζονται άνθρωποι να εκτίθεται στον ιό για πολλές ώρες, ενώ οι οδηγίες για τους υπόλοιπους είναι να αποφεύγουμε την επαφή με πολύ κόσμο.
Αν και ο τζίρος των καταστημάτων έχει ανέβει κατακόρυφα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει καμία αύξηση στον μισθό τους.
Ενώ έχουν θεσμοθετηθεί έκτακτα μέτρα για τα ωράρια των καταστημάτων, δεν έχουν θεσμοθετηθεί έκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε γι’ άλλη μία φορά αντιμέτωποι με την πάγια τακτική του καπιταλισμού να μετατρέπει τις κρίσεις -είτε οικονομικές είτε γεωπολιτικές είτε υγειονομικές- σε ευκαιρία για την αύξηση των κερδών σε βάρος της εργατικής τάξης. Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Με το άνοιγμα τις Κυριακές δεν αντιμετωπίζεται ο συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ, έτσι κι αλλιώς ο καθένας μας προσπαθεί να ψωνίσει όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενώ τα καταστήματα λειτουργούν βάσει έκτακτων συνθηκών, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν με το ήδη υπάρχον καθεστώς. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ανέστειλε την υποχρέωση των εργοδοτών να καταγράφουν τις υπερωρίες των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε μέρα αυξάνονται οι καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν προμηθεύει τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ με τα στοιχειώδη είδη προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). Δεν είναι τυχαίο ότι καταστέλλεται το δικαίωμα στην Κυριακάτικη αργία, κάτι που προσπαθούν να κάνουν πολύ καιρό τώρα και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει το αν θα συνεχιστεί και μετα το πέρας της πανδημίας.

Δεν μπορεί μια διαχείριση πανδημίας να καταλήξει σε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας.
Ουσιαστική στήριξη στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ.

Αύξηση του μισθού σε αναλογία με την αύξηση των κερδών.
Μείωση του ωραρίου σε 6 ώρες την μέρα και 5 μέρες την εβδομάδα για την μείωση της έκθεσης των εργαζομένων.
Καμία επέκταση του ωραρίου.
Ποτέ την Κυριακή...


Παναγιώτης Καλεσιώρης, Γιώργος Συμεωνίδης
Πηγή: left.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Έξι εκατομμυρίων ετών τα «ανθρώπινα» ίχνη στην Κρήτη;

Αρχαιότερο κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος φαίνεται να είναι το πιο παλιό, καταγεγραμμένο ανθρωπόμορφο αποτύπωμα.

Οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική περίπου 4,5 αιώνες πριν από τον Κολόμβο

Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό και είχαν «κατακτήσει» την Αμερική τουλάχιστον από το 1021 μ.Χ., δηλαδή ακριβώς πριν 1.000 χρόνια και περίπου 4,5 αιώνες νωρίτερα από ό,τι την ανακάλυψε ο Κολόμβος.

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας νιαουρίζει τη νύχτα

Η γάτα σας νιαουρίζει και σας αφήνει άυπνους όλη τη νύχτα; Πιθανόν κάθε ιδιοκτήτης γάτας το έχει ήδη βιώσει αυτό στο παρελθόν. Τι να κάνουμε αν κάθε βράδυ η γάτα μας δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε;

Τυρί φέτα – Προβληματισμός για τα κρούσματα νοθείας

Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση βρίσκεται το πλέον εμβληματικό ελληνικό προϊόν, η φέτα. Τα κρούσματα νοθείας που «είδαν το φως της δημοσιότητας» τους τελευταίους μήνες με διακίνηση προϊόντων –

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Με τη σάτιρα τα βάζει το ΕΣΡ...

Μετά το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», για εκπομπή του 2016 που αφορούσε τον Σόιμπλε το Ραδιοτηλεοπτικό έβαλε στο στόχαστρο την «Ελληνοφρένεια».....