Ράμπες-πυξίδες πολιτισμού!

Τι ευχάριστη έκπληξη αλήθεια! Μα, συνιστά έκπληξη στην χώρα μας η εφαρμογή του αυτονόητου επειδή ,αν και-θα έπρεπε να..-έχει εύλογη διάσταση ,ακόμη στην  Ελλάδα του 21ου αιώνα αναζητά την θέση του… Στην σκέψη μας ,βεβαίως στον κοινωνικό περίγυρο!
Με την ίδια αίσθηση καλωσορίσαμε την απόφαση δυο χώρων ,πλέον πυξίδων πολιτισμού, στα Μελίσσια Αττικής ,μόλις απέκτησαν  την
επιχείρηση τους να φροντίσουν την προσβασιμότητα της και για επισκέπτες-πελάτες με κινητικό πρόβλημα! Η προσβασιμότητα των κοινόχρηστων χώρων ,συνολικά, παραμένει άλυτο πρόβλημα στην χώρα μας, πόσω μάλλον ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως το αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο «Fermento» (Ελευθερίου Βενιζέλου 23) και το μπάρ-εστιατόριο «Obladi» (πλατεία Αγίου Γεωργίου) στα Μελίσσια.
Και οι δυο εγκαινίασαν ,τους τελευταίους μήνες,  τους χώρους τους και θαρρείς ,αν και δεν γνωρίζονται ,ούτε γειτονεύουν, πως βάλθηκαν μαζί να φωνάξουν τόσο σε κυβερνήσεις όσο και σε ιδιώτες-επιχειρηματίες «μάθετε από την ευαισθησία μας ,κάντε πράξη την ισοτιμία!». Το σταθερό επίπεδο-ράμπα του «Fermento» επιτρέπει τη εύκολη-ακίνδυνη είσοδο του αμαξιδίου και η φορητή ράμπα που…καραδοκεί ώστε να εξυπηρετήσει τον επισκέπτη-κάτοχο κινητικού προβλήματος που θέλει να πιεί ή, να φάει συνοδεία μουσικής στο «Οbladi», ήταν ,λοιπόν, μια από τις αρχικές πράξεις των ιδιοκτητών.
Εδειξαν τον δρόμο! Οδοδείκτες τα λόγια τους… Του ,εκ των ιδιοκτητών του «Obladi», Μανώλη Λέανδρου ,καθηγητή χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας: «Η απουσία προσβασιμότητας είναι ελληνική πληγή ,άρα η κοινωνική αλληλεγγύη ,έστω και μέσω της προσωπικής ευαισθησίας, οφείλει ν αναδεικνύεται! Μόλις δεχθήκαμε σχετική παραίνεση το κάναμε πράξη επειδή παρόμοιες κινήσεις ,όπως η εξασφάλιση αυτόνομης πρόσβασης για όλους, μας κάνουν σοφότερους ,πιο ανθρώπινους!».
Της 29χρονης Μαρίας Καραϊνδρου ,επίσης συνιδιοκτήτριας, στην οικογενειακή επιχείρηση «Fermento»: «Μας υποχρέωσε η εικόνα των αναρίθμητων συμπολιτών με κινητικό πρόβλημα στην καθημερινότητα της χώρας μας… Οσων δεν μπορούν να βρεθούν όπως όλοι μας ,με την ίδια ευκολία, παντού! Ανεξάρτητα από νόμους για την ισοτιμία ,όσοι υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα, υπάρχει μια σκέψη που είναι πιο ισχυρή από νόμο: Θα μπορούσα εγώ να βρίσκομαι στην θέση του πελάτη με το κινητικό πρόβλημα! Αυτό αρκούσε για να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή είσοδο για όλους στο μαγαζί μας…».
Λόγια εύηχα σαν το γνωστό τραγούδι (ένα από…) των Beatles που έχει δώσει τ όνομα του στον ίδιο χώρο διασκέδασης ,λόγια γλυκά σαν…το ψωμί και τα γλυκίσματα που μπορείτε να γευθείτε ,ΟΛΟΙ, ΑΝΕΤΑ στον φούρνο των Μελισσίων…           www.efsyn.gr