«Να πάτε σε ξενώνες αστέγων»...Διώχνουν τους φοιτητές από τις εστίες

Αρκετοί φοιτητές εξακολουθούν να παραμένουν στα δωμάτια των εστιών τους παρά την απόφαση αναστολής της λειτουργίας, αρνούμενοι να μετακινηθούν ..
προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, είτε επειδή δεν θέλουν να εκθέσουν σε κίνδυνο τις οικογένειές τους, είτε επειδή δεν...

έχουν το οικονομικό περιθώριο μετακίνησης, είτε επειδή δεν έχουν πού να πάνε.

Και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι φοιτητές να κατάφεραν να βρουν ένα modus operandi, κρατώντας ανοιχτό το εστιατόριο και φροντίζοντας να φιλοξενηθούν όλοι οι φοιτητές σε ξενοδοχεία, αλλά σε άλλες πόλεις τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σίτιση ή τη θέρμανση και την καθαριότητα ή ακόμη ακόμη πετιούνται εκβιαστικά στον δρόμο.

Στις εστίες της Κομοτηνής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης οι φοιτητές λένε ότι το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) τούς ενημέρωσε πως από σήμερα διακόπτεται η παροχή νερού και ρεύματος και εγκαλούν τις πρυτανικές αρχές για αδιαφορία.


«Μας ζητήθηκε να υποβάλουμε αίτηση για τους λόγους που δεν μπορούμε να αφήσουμε το δωμάτιό μας στην εστία, πράγμα και το οποίο κάναμε. Παρ’ όλα αυτά οι αιτήσεις μας ούτε εξετάστηκαν ούτε λήφθηκαν υπόψη εν γένει, μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν και σαθρές δικαιολογίες, όπως ότι δώσαμε λάθος στοιχεία στις αιτήσεις μας [...] Η στάση των πρυτανικών αρχών ήταν ανένδοτη στη μη κάλυψη των αιτημάτων μας. Συγκεκριμένα, μας αναφέρθηκε από τον αντιπρύτανη κ. Μάρη πως η Πρυτανεία δεν πρόκειται να λάβει κανένα απολύτως μέτρο και πως πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να βρούμε να μείνουμε. Εφτασε μέχρι και στο σημείο να μας συμβουλεύσει να πάμε σε ξενώνα φιλοξενίας αστέγων», αναφέρουν.

Πρόχειρες λύσεις

Στην Αθήνα τώρα, το εστιατόριο του ΕΚΠΑ έχει αναστείλει τη λειτουργία του από τις 25 Μαρτίου καθώς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που είναι και η διαχειρίστρια αρχή, αρνείται να το λειτουργήσει όσο βρίσκεται σε ισχύ η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, με τους οικοτρόφους της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ) και της Εστίας του Πολυτεχνείου (ΦΕΕΜΠ) να μοιράζονται αποθέματα φαγητού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες, η Πρυτανεία του ιδρύματος σε συνεννόηση με τη διεύθυνση των εστιών αποφάσισε να παραχωρήσει τη δυνατότητα στους οικοτρόφους να σιτίζονται στα εστιατόρια του Πανεπιστημίου. Ομως, «δεν έχει νόημα να λειτουργεί το εστιατόριο της Φιλοσοφικής, για παράδειγμα, από τη στιγμή που δεν πραγματοποιείται δρομολόγιο λεωφορείου προς τα εκεί. Ούτε μπορούμε να παίρνουμε αστικά λεωφορεία δύο φορές την ημέρα, δεδομένης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, για να πηγαίνουμε σε ένα από τα εστιατόρια των σχολών για να φάμε. Η μόνη σωστή λύση θα ήταν να λειτουργήσει το εστιατόριο της εστίας. Πάντως χθες, μας είπαν ότι θα γίνει απολύμανση στους χώρους της εστίας και στα δωμάτια», μας λέει η Ε., οικότροφος της ΦΕΠΑ.

Στο πλευρό των φοιτητών τάχθηκε και ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πρυτανείας του ΕΜΠ, ανακοίνωσε: «Με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των φοιτητών και των οικογενειών τους, καθώς και τη δημόσια υγεία. Η διαμονή της συντριπτικής πλειονότητας των φοιτητών και των φοιτητριών στις φοιτητικές εστίες δεν είναι ατομική επιλογή αλλά ανάγκη με προφανή κοινωνικά αίτια», με τα μέλη ΔΕΠ να καταλογίζουν στην κυβέρνηση «πλήρη πολιτική ανευθυνότητα». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

«Η μαζική μετακίνηση νεανικού πληθυσμού από τις μεγάλες πόλεις προς την επαρχία, ενάντια σε κάθε υγειονομική λογική και σε κάθε σχετική ώς τώρα οδηγία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη διασπορά της νόσου», αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) σε σχετική ανακοίνωσή της.

«Τέσσερις μέρες με 39,5 πυρετό δεν κατάφερα να με δει γιατρός»

Μαρτυρία οικοτρόφου

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε χθες η μαρτυρία μιας οικοτρόφου η οποία διηγείται όλη την περιπέτεια που έζησε όταν εμφάνισε συμπτώματα ασθένειας. Η αφήγηση είναι ενδεικτική του τρόπου διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων του ιού:

«Αρρώστησα απότομα με πυρετό. Ταυτόχρονα αρρώστησαν και άλλα παιδιά από την εστία, οπότε μαζικά επικοινωνήσαμε με τον αντιπρύτανη μέσω του συλλόγου έτσι ώστε να μας φέρουν γιατρό για να κάνουμε το τεστ. Ο Γ. επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και η οδηγία ήταν να καθίσουμε σπίτι με αντιπυρετικά και αντιβηχικά. Μιλούσαμε ταυτόχρονα με τον γιατρό του Πολυτεχνείου, ο οποίος μας πρότεινε να πάμε σε νοσοκομείο για να κάνουμε το τεστ ή να πάμε σε ιδιωτική (σ.σ. κλινική).

Αρχικά το Πολυτεχνείο ήταν πρόθυμο να παρθούν με κάποιο τρόπο δείγματά μας και να σταλούν για εξετάσεις, και φυσικά να τα πληρώσει το Πανεπιστήμιο. Ενώ αρχικά ο ΕΟΔΥ έδωσε το ΟΚ, στην πορεία δεν μπόρεσαν να γίνουν τα τεστ λόγω του ότι τα ιδιωτικά εργαστήρια ήταν φουλ και δεν μπορούσαν να μας εξυπηρετήσουν.

Ημουν η μόνη που είχα τόσο πυρετό. Είχα τέσσερις μέρες 39,5 το οποίο έπεφτε με αγωγή στο 38,5, οπότε μου είπαν να πάρω τηλέφωνο για ΕΚΑΒ. Το ασθενοφόρο αρνήθηκε να έρθει, γιατί έπρεπε να πάρω το ΟΚ από τον ΕΟΔΥ, με τον οποίο δεν μπόρεσα ποτέ να έρθω σε επικοινωνία γιατί δεν το σήκωναν. Εβαλα το Πολυτεχνείο να μιλήσει και μου είπαν ότι δεν μπορούν να έρθουν να με πάρουν και να κάτσω σπίτι.

Την πέμπτη μέρα υποχώρησαν τα συμπτώματα. Εμεινα σπίτι μέχρι να περάσουν εντελώς. Σύνολο κάθισα σπίτι 13 μέρες. Ο γιατρός του Πολυτεχνείου μού είπε ότι είναι ασφαλές πλέον να βγω. Σε ένα άλλο παιδί είπαν να μείνει σε καραντίνα για 14 μέρες αφού τελειώσουν τα συμπτώματα. Ο ΕΟΔΥ λέει ότι απ' τη στιγμή που τελειώσουν τα συμπτώματα δεν είναι ανάγκη να είμαστε σε καραντίνα. Δεν ξέρω τι ισχύει, ούτε έβγαλα και ποτέ άκρη».

Διαλεκτή Αγγελή

efsyn.gr