Οδηγός επιβίωσης στη νέα καθημερινότητα: 10+1 απαντήσεις για τις αλλαγές του Μαΐου


Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τι ισχύει για τα περιοριστικά μέτρα και τη σταδιακή άρση τους, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, τις αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, τις εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο. Tο naftemporiki.gr
συγκεντρώνει καθημερινά νέες απορίες αναγνωστών και δίνει τις απαντήσεις.
Mπορώ να λάβω δάνειο ίσο με το 25% του τζίρου της επιχείρησής μου, ενώ είμαι στον Τειρεσία;
Το νέο τραπεζικό εργαλείο αφορά τις ενήμερες επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες που πλήρωναν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους έως το τέλος του 2019. Επίσης, δικαίωμα δανειοδότησης θα έχουν και οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.  Για να λάβουν τα δάνεια οι επιχειρήσεις θα προσκομίζουν τον τελευταίο ετήσιο τζίρο τους και η κάλυψη δεν θα γίνεται με υποθήκες ακινήτων.
Για τις επιχειρήσεις που είναι στον Τειρεσία και δεν έχουν μπει σε ρύθμιση, όπως είχε πει ο υπουργός Ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν διαφορετικού τύπου εργαλεία, «ίσως με όχι τόσο ευνοϊκούς όρους όπως τα πρώτα, γιατί με κάποιον τρόπο πρέπει να επιβραβεύεται κι όποιος είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του».
Ποια ακριβώς καταστήματα/επιχειρήσεις ανοίγουν στις 4 Μαΐου; 
Από τις 4 Μαΐου ανοίγουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ , βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Ειδικότερα  οι ΚΑΔ που παίρνουν το πράσινο φως επαναλειτουργίας για το λιανικό εμπόριο είναι 4741,4742, 4762, 4764, 4776. Ο  ΚΑΔ για ΚΤΕΟ είναι 7120 και για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής ο 9602. Ανοιχτά θα είναι από την επόμενη εβδομάδα και τα καταστήματα μεταποίησης υποδημάτων (τσαγκαράδικα). Τα υπόλοιπα καταστήματα θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου και τα εμπορικά κέντρα την 1η Ιουνίου. 
Αλλάζει κάτι στο ωράριο των κομμωτηρίων/καταστημάτων, που θα ανοίξουν από τις 4 ή τις 11 Μαΐου;
Για να διευκολυνθεί η κίνηση των εργαζομένων η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων θα γίνεται στις 10π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση.
Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ τα Σάββατα.

Σε ποια μέτρα ασφαλείας υποχρεώνονται τα κομμωτήρια;
 Είναι υποχρεωτική η απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο με ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και οι επιχειρήσεις οφείλουν να συμπληρώνουν κατάλογο με ραντεβού, τον οποίο θα δείχνουν στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ για τους εργαζομένους είναι υποχρεωτική η χρήση γαντιών μιας χρήσης.
 Ισχύουν οι περιορισμοί των τετραγωνικών μέτρων που αφορούν και τα άλλα καταστήματα. Δηλαδή για καταστήματα μέχρι 20 τετραγωνικά θα μπορούν να βρίσκονται εντός 4 άτομα. Αν το κατάστημα είναι 100 τετραγωνικά θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι 12 άτομα.

Η εταιρεία στην οποία εργάζομαι τελεί υπό αναστολή. Όταν επιστρέψουμε στην εργασία μας θα ισχύει και για εμάς η προστασία των 45 ημερών, όπως ισχύει για τις πληττόμενες;
Ναι η ομπρέλα προστασίας παραμένει «ανοιχτή» για όλους τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή, για 45 ημέρες μετά τη λήξη της.

Θέλω να μετακινηθώ στην Λάρισα για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένο (την μητέρα μου) και μένω στην Χαλκίδα. Τι πρέπει να κάνω; Αλλάζει κάτι από 4 Μαΐου, που αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις;
Η δυνατότητα παροχής βοήθειας σε άτομο, που είναι σε ανάγκη, αφορά τις μετακινήσεις μόνο εντός έδρας. Από τις 4 Μαΐου δεν αλλάζει κάτι ως προς αυτό, αφού η άρση των περιορισμών (δηλαδή η κατάργηση της σχετικής βεβαίωσης και της αποστολής sms στο 13033) αφορά και πάλι μόνο μετακινήσεις εντός έδρας.

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Μπορώ να μετακινηθώ εκτός έδρας αυθημερόν για λόγους εργασίας;
Ναι, η μετακίνηση εκτός έδρας για τους ελεύθερους επαγγελματίες γίνεται με τη βεβαίωση που ισχύει για όλους τους εργαζομένους. Η βεβαίωση συμπληρώνεται από τον ίδιο τον ελεύθερο επαγγελματία και πρέπει να αναφέρει τον τόπο μετακίνησης και τις συγκεκριμένες ώρες της εργασίας.

Πραγματοποίησα την πληρωμή για τις εισφορές Φεβρουαρίου στις 10 Απριλίου (τελευταία ημέρα της προθεσμίας για την έκπτωση του 25%). Ωστόσο στο σύστημα η πληρωμή εμφανίζεται στις 14 Απριλίου. Χάνεται η έκπτωση;
Στις ηλεκτρονικές πληρωμές αναφέρεται μέχρι ποια ώρα η συναλλαγή εκτελείται εντός της ημέρας και από ποια ώρα και μετά η συναλλαγή μετατίθεται για την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω και της Δευτέρας του Πάσχα των Καθολικών η συναλλαγή εκτελέστηκε προφανώς από το σύστημα τέσσερις ημέρες αργότερα.

Υπάρχει κάποια προϋπόθεση για να εξασφαλίσω τη μειωμένη εισφορά του Μαρτίου στον ΕΦΚΑ;
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή της μειωμένης εισφοράς είναι αφενός να εξοφληθεί το ειδοποιητήριο μέχρι την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 και αφετέρου να έχουν εξοφληθεί οι εισφορές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 (ακόμη και αν πληρωθούν στις 5 Μαΐου μαζί με την εισφορά του Μαρτίου).

Εάν δεν προλάβω την προθεσμία για την έκπτωση του 25% στις εισφορές, υπάρχει κάποια άλλη διευκόλυνση;
Δίνεται επίσης η δυνατότητα πληρωμής σε τέσσερις δόσεις χωρίς προσαυξήσεις. Αυτή  αφορά μόνον όσους εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τους Κωδικούς Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχουν ανακοινωθεί.

Είχα συμμετάσχει στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Τώρα που καταργήθηκε πρέπει να ξαναμπώ στην πλατφόρμα του συστήματος «Εργάνη» για να λάβω το επίδομα των 600 ευρώ;
Σε όσους από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στην υπ’ αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ. Δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια πρόσθετη ενέργεια.
Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, θα πρέπει έως τις 08.05.2020 να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης, με τη χρήση των κωδικών taxisnet που διαθέτουν.            www.naftemporiki.gr