«Επιδημία» 15νθήμερης εργασίας...και μισών μισθών «φέρνει» η κυβέρνηση

Ένα εφιαλτικό μέλλον αναφορικά με το τοπίο στην αγορά εργασίας περιγράφει το «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής», καθώς το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο εργασιακό καθεστώς από τον Ιούνιο, είναι...
πλέον ορατό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκφράζονται φόβοι για «επιδηµία» 15νθήµερης εργασίας µε µισές αποδοχές. Πρόκειται για μια εξελίξη με κυβερνητική σφραγίδα, καθώς η πρακτική αυτή ενισχύθηκε από την κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε εν μέσω πανδημίας και επιπλέον εξετάζεται για κάποιο διάστημα, άγνωστο πόσο θα είναι αυτό, το κράτος να καλύπτει µέσω ειδικού µηχανισµού, όχι το σύνολο, αλλά ένα 40% με 60% των απωλειών όσων µπαίνουν σε ευέλικτα σχήµατα απασχόλησης. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα παράτασης των αναστολών συµβάσεων εργασίαςγια τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα.

Σε διευκρινίσεις αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας για τη διάταξη της εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένο μισθό, καθώς προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με διάταξη στην πρόσφατης ΠΝΠ μπορεί να γίνει μείωση μισθού στους εργαζομένους, καθώς όλες οι επιχειρήσεις μπορούν για έξι μήνες να προχωρήσουν σε εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή να απασχολούν για δυο εβδομάδες το μήνα το 50% των εργαζομένων τους, δίνοντάς τους το 50% του μισθού.

Τι ισχύει με την διάταξη για εκ περιτροπής εργασία:

Με βάση τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένα στο άρθρο 9 ορίζεται για τη λειτουργία των πληττόμενων επιχειρήσεων (βάσει κωδικών ΚΑΔ) με προσωπικό ασφαλείας πως για έξι μήνες από την ισχύ της, κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, και πως σε αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας εντάσσεται τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας εργαζόμενος που αμείβεται με 800 ευρώ το μήνα, σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας θα λαμβάνει το 50%, δηλαδή τα μισά χρήματα.

Βρούτσης: Προσωρινά αλλά αναγκαία τα μέτρα

Εκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία, είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσης» δηλώνει ο Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ερωτηθείς για τις ενστάσεις που διατυπώνονται για το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απαντά, μεταξύ άλλων:

«Η πρωτοφανής παράλυση στην οποία εξαναγκάζει την οικονομία η οργανωμένη αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιπολαιότητες και λαϊκισμούς: νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, δεν αδιαφορούμε για τις επιχειρηματικές ανάγκες και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Τους θέλουμε όλους όρθιους την επόμενη μέρα. Προτιμούμε την εργασία από την ανεργία. Προτιμούμε να υπάρχουν ζωντανές επιχειρήσεις, ειδικά μικρομεσαίες, την επόμενη μέρα, παρά καθόλου επιχειρήσεις».