Ενοίκια : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την έκπτωση 40%

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το μέτρο της μείωσης του ενοικίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις να επεκταθεί και τον Μάιο.
Το μεγάλο αγκάθι στην όλη διαδικασία  είναι ότι αρκετοί επαγγελματίες δεν έχουν δηλώσει ότι κάνουν χρήση της νομοθεσίας που προβλέπει το μειωμένο ενοίκιο κατά 40%.     
           

Την ίδια στιγμή, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ήδη «συγκρούονται» όχι μόνο για το αν υπάρχει δικαίωμα του κουρέματος των ενοικίων ή όχι –πολλές είναι αντιπαραθέσεις σε περίπτωση που είναι πληττόμενος ο ένας εκ των δύο συζύγων χωρίς όμως να αναγράφεται το όνομά του στο συμβόλαιο – αλλά και για το αν θα πρέπει να δηλωθούν τα στοιχεία των ιδιοκτητών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εργάνης.
Με αφορμή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αλλά και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, η ΠΟΜΙΔΑ εξέδωσε αναλυτικό οδηγό για το μέτρο της μείωσης των ενοικίων:

Ποια μισθώματα αφορά

Τα μισθώματα Μαρτίου και Απριλίου 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά και τα μισθώματα Απριλίου για όσες χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενες.

Τι δικαιούνται οι ενοικιαστές

Οι έμποροι και επαγγελματίες: Μείωση 40% στο ενοίκιο της επαγγελματικής τους στέγης
Οι εργαζόμενοι, απολυμένοι ή σε αναστολή εργασίας: Μείωση 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους, και της φοιτητικής κατοικίας τέκνου τους που φοιτά σε άλλη πόλη
Συμμισθωτές ή σύζυγοι: Δικαίωμα μείωσης υπάρχει μόνον όταν ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή, είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών (συνήθως συζύγων) που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή εκ των πραγμάτων θα υπολογιστεί στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, ήτοι η μείωση θα είναι 20%. Όταν ο τεθείς σε αναστολή είναι ο/η σύνοικος σύζυγος του μισθωτή, οπότε τυπικά δεν δικαιούνται καμιά μείωση, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να ισχύσει και εκεί μείωση του μισθώματος 20%.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκυρότητα άσκησης του δικαιώματος μείωσης: Η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην «ΕΡΓΑΝΗ» από όλους ανεξαίρετα τους επαγγελματίες μισθωτές, ακόμη και από αυτούς που δεν απασχολούν προσωπικό, ή τους παραπάνω εργαζόμενους μισθωτές, με το ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ ιδιοκτήτη και τη διεύθυνση του ακινήτου, και η παράδοση στους εκμισθωτές αντιγράφου της δήλωσης αυτής.
Αν δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση τότε βγαίνουν όλοι χαμένοι. Οι μισθωτές χάνουν την έκπτωση του 40% και οφείλουν ολόκληρο το μίσθωμα γιατί είναι απαράδεκτη και άκυρη η αυθαίρετη καταβολή μειωμένου μισθώματος. Αντίστοιχα οι εκμισθωτές, λόγω της έλλειψης δήλωσης, χάνουν και αυτοί όλες τις προβλεπόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις και μοιραία θα φορολογηθούν για ολόκληρο το μίσθωμα το οποίο θα αναγκαστούν να διεκδικήσουν δικαστικά και χωρίς καμιά έκπτωση.

Τι δικαιούνται οι ιδιοκτήτες

– Τετράμηνη άτοκη αναστολή τρεχουσών οφειλών.
– Μείωση 25% των τρεχουσών οφειλών Μαρτίου, μέχρι στιγμής όμως μόνον για όσους έχασαν ενοίκια από επαγγελματικές μισθώσεις.
– Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσημα ότι εξετάζει τη θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθώματος, με βάση τα μέτρα που υλοποιεί, ήτοι ανάλογα με τα χαμένα ενοίκια.

Τα σημεία SOS

Τα σημεία «SOS» για την μείωση του ενοικίου κατά 40% λόγω κοροναϊού ανέλυσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Ντίνος Σιωμόπουλος.
Ανέφερε όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρείες, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τις αιτήσεις τους.
Επίσης έδωσε σημαντικές διευκρινίσεις σε περίπτωση που δεν υποβληθούν οι αιτήσεις: Οι ενοικιαστές χάνουν τη μείωση του 40% ενώ οι ιδιοκτήτες μένουν εκτός ελαφρύνσεων.
Οι μειώσεις θα αφορούν τα ενοίκια Μαρτίου-Απριλίου για τις κλειστές επιχειρήσεις, και μόνο του Απριλίου για τις πληττόμενες, ενώ δόθηκαν πληροφορίες και για τα ενοίκια των φοιτητών, που έχουν γονείς σε αναστολή εργασίας.           www.in.gr