Αδήλωτα τετραγωνικά : Αντίστροφη μέτρηση για τις διορθώσεις και τις νέες χρεώσεις

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή των πολιτών στη «νέα» κανονικότητα αρχίζει να μετρά αντίστροφα και ο χρόνος για τη δήλωση των τετραγωνικών μέτρων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, βγαίνοντας από το σπίτι τους μετά την καραντίνα, έχουν τη δυνατότητα, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, να επισκεφθούν τους αρμόδιους
δήμους προκειμένου να διορθώσουν τις επιφάνειες των ακινήτων τους ειδικά για τις περιπτώσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπως είναι οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, υπόγειες θέσεις πάρκινγκ) σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών που φωτίζονται από το κοινόχρηστο ρεύμα.  

Η προθεσμία για τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2020, ενώ οι νέες χρεώσεις για τα δημοτικά τέλη όπως θα προκύψουν μετά τις διορθώσεις των τετραγωνικών ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά αναμένεται να εμφανιστούν το φθινόπωρο στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση, καθώς γι’ αυτούς προβλέπεται απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης, καθώς επίσης και υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δηλώνουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.
Επειδή πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αισθάνονται «χαμένοι» στη μετάφραση της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει πριν να γνωρίζουν τα εξής:

1 Ποιος υποβάλλει τη δήλωση σε περίπτωση συνιδιοκτησίας;

Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

Θα πρέπει να δηλωθούν και τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου και εντός οικισμού;

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31-12-2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

Στην πλατφόρμα δηλώνονται και τα εκτός σχεδίου κτίσματα;

Ναι, θα πρέπει να δηλωθεί η επιφάνεια και των εκτός σχεδίου κτισμάτων.

Τι ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις πάρκινγκ) που φωτίζονται από την παροχή για τον κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας;

Αν πρόκειται για κλειστούς βοηθητικούς χώρους, που συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε, κατά γενική αρχή, πρέπει να υποβληθεί δήλωση. Ωστόσο, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ).

Τι ισχύει με τις πιλοτές;

Οι πιλοτές θα πρέπει να δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Θα πρέπει να δηλωθεί και ο αέρας;

Ναι, ο αέρας που αναφέρεται στο συμβόλαιο μιας οριζόντιας σύστασης ως δικαίωμα υψούν δηλώνεται ως μη ηλεκτροδοτούμενο.

Τι αλλαγές μπορώ να κάνω μέσα από την πλατφόρμα;

Η δήλωση μέσω της πλατφόρμας αφορά μόνο τη διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου, σύμφωνα με την πραγματική του κατάσταση. Δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της χρήσης του ακινήτου μέσα από την πλατφόρμα.

Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στο ΔΕΔΔΗΕ, μπορώ να κάνω δήλωση μέσω της πλατφόρμας;

Η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική.

Αν τα τετραγωνικά μέτρα της δήλωσης είναι λιγότερα από το Περιουσιολόγιο (Ε9), μπορώ να κάνω δήλωση μέσω της πλατφόρμας;

Οχι. Η δήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο δήμο.

10 Η δήλωση διόρθωσης συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ;

Οχι. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.              www.in.gr