Κατάθλιψη: Αυτά είναι τα 10 κύρια σημάδια της νόσου

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας μας καθώς οι επιπτώσεις της ξεπερνούν την ψυχολογική διάσταση και επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της υγείας μας.
Η κατάθλιψη αλλάζει τα πάντα στη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή και πολλές φορές επηρεάζει καθοριστικά ακόμα και τη ζωή των προσώπων που έχουν στενή σχέση με τους πάσχοντες. 


Εάν κάποιο άτομο έχει κατάθλιψη και δεν αναζητήσει θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή κατάσταση υγείας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συναισθήματα της αδυναμίας και της απελπισίας είναι συμπτώματα κατάθλιψης και όχι η πραγματικότητα της κατάστασής σας.
Κατανοώντας την αιτία της κατάθλιψής σας και αναγνωρίζοντας τα διάφορα συμπτώματα και τους τύπους της κατάθλιψης, μπορείτε να κάνετε τα πρώτα βήματα για να αισθανθείτε καλύτερα και να ξεπεράσετε το πρόβλημα.
Τα βασικά σημάδια της
Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, η κατάθλιψη ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά υπάρχουν μερικά κοινά σημάδια και συμπτώματα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αποτελούν μέρος των φυσιολογικών δυσκολιών της ζωής. Όμως, όσα περισσότερα συμπτώματα έχετε και όσο περισσότερο διαρκούν, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε κατάθλιψη.
Αίσθημα αδυναμίας και απελπισίας. Μια ζοφερή οπτική στην ζωή. Το άτομο νιώθει σαν τίποτα να μην πρόκειται να βελτιωθεί ποτέ και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση.
Απώλεια ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες. Το άτομο δεν ενδιαφέρεται πλέον για προηγούμενα χόμπι, κοινωνικές δραστηριότητες, ή σεξ. Έχει χάσει την ικανότητά του να νιώθει χαρά και ευχαρίστηση.
Εναλλαγές όρεξης και σωματικού βάρους. Σημαντική απώλεια βάρους, ή απότομη αύξηση βάρους, αλλαγή άνω του 5% του σωματικού βάρους σε έναν μήνα.
Αλλαγές στον ύπνο. Είτε αϋπνία (ειδικά ξύπνημα τις πρώτες πρωινές ώρες) είτε υπερβολικός ύπνος.
Θυμός ή ευερεθιστότητα. Αίσθημα ταραχής, ανησυχίας ή ακόμη και βίαια ξεσπάσματα. Το επίπεδο ανεκτικότητας πέφτει πολύ χαμηλά, η ψυχραιμία σας και οι πάντες και τα πάντα σας προκαλούν εκνευρισμό.
Απώλεια ενέργειας. Αίσθημα κόπωσης, νωθρότητα και εξάντλησης. Ακόμη και μικρές εργασίες είναι εξαντλητικές ή χρειάζονται σαφώς περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν.
Αυτολύπηση. Ισχυρά συναισθήματα απαξίωσης του εαυτού και ενοχές. Το άτομο κρίνει πολύ σκληρά τον εαυτό του για οτιδήποτε το κρίνει ως φταίξιμο ή λάθος του.
Απρόσεκτη συμπεριφορά. Το άτομο προβαίνει σε συμπεριφορές “απόδρασης” από την πραγματικότητα γύρω του, όπως κατάχρηση ουσιών, τζόγος, απερίσκεπτη οδήγηση, ή επικίνδυνα αθλήματα.
Προβλήματα συγκέντρωσης. Πρόβλημα εστίασης, λήψης αποφάσεων και μνήμης.
Ανεξήγητοι πόνοι. Αύξηση σωματικών ενοχλήσεων όπως πονοκεφάλους, πόνος στην πλάτη, πόνοι στους μύες και πόνος στο στομάχι.
Πηγή: https://www.helpguide.org