FT: Η Σουηδία δικαιώθηκε – Ελάχιστες επιπτώσεις του Covid στην οικονομία της ενώ η Ελλάδα καταστράφηκε από το lockdown

Σύμφωνα με τους Financial Times η απόφαση της Σουηδίας να μην επιβάλλει lockdown ήταν ευεργετική για την οικονομία της, που επλήγη πολύ λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες τελικά .....

αποδείχθηκε πως με το lockdown έκαναν μία «τρύπα στο νερό», αφού τα κρούσματα συνεχίζουν πάλι να αυξάνονται, μόνο που αυτή τη φορά οι πολίτες είναι εντελώς κατεστραμμένοι οικονομικά.

Η απάντηση της Σουηδίας στον κορωνοϊό έχει βοηθήσει την οικονομία της και περιορίζει τις απώλειες για τον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας.
Ο Johan Torgeby, διευθύνων σύμβουλος της SEB, δήλωσε στους Financial Times ότι ήταν θετικό ότι τα καταστήματα, οι τράπεζες και τα σχολεία για τα μικρότερα παιδιά παρέμειναν ανοιχτά καθ 'όλη τη διάρκεια της κρίσης.
«Βοηθά την πιστωτική ικανότητα των σουηδικών εταιρειών», είπε ο κ. Torgeby. «Έχουμε δει σαφώς στην κατανάλωση και στους μελλοντικούς δείκτες ότι φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή η κάμψη [από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες]», πρόσθεσε.
Η οικονομία της Σουηδίας προβλέπεται να τα πάει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες που επέβαλαν «lockdown».
Η SEB, που ελέγχεται από το επενδυτικό όχημα της οικογένειας των βιομηχάνων Wallenberg, είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους δανειστές που κυριαρχούν στη σουηδική οικονομία.
Ο κ. Torgeby είπε ότι ο Covid-19 συνέχισε να επηρεάζει τη Σουηδία και τη SEB, αλλά ότι μια «λιγότερο σοβαρή ύφεση» προβλέπεται τώρα για τη χώρα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Είπε ότι η έλλειψη επίσημου lockdown στη Σουηδία βοήθησε ιδιαίτερα τις εγχώριες εταιρείες, αλλά ότι οι βιομηχανικοί όμιλοι που εξαρτώνται από τις εξαγωγικές αγορές επηρεάστηκαν ακριβώς όπως οι διεθνείς ανταγωνιστές τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της SEB προειδοποίησε την Τετάρτη για την «ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα» του κορωνoϊού, ακόμη και όταν το πρώτο σταθεροποιείται στην Ευρώπη.
«Δεν έχουμε ιδέα πώς θα είναι η πραγματική οικονομία. Το δεύτερο κύμα, θα μπορούσε να φέρει δυσκολότερες εποχές », πρόσθεσε, επισημαίνοντας τους ανανεωμένους περιορισμούς στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα κρούσματα σε πολλά κράτη ανεβαίνουν.
Άραγε αυτό το άρθρο θα αναπαραχθεί από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τα οποία βομβάρδιζαν συνεχώς τους Έλληνες πολίτες με ειρωνικά σχόλια κι επικρίσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τους Σουηδούς;          fonaklas.blogspot.com