Δραματική πτώση τζίρου, φόβοι για λουκέτα στις επιχειρήσεις

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι χαμηλές πτήσεις στον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και εστίαση, απόδειξη πως η πανδημία, προκάλεσε κατάρρευση στα έσοδα....
     

Σημαντική η μείωση των εσόδων για κρίσιμους κλάδους της οικονομίας και τον Ιούνιο παρόλο που η χώρα έβγαινε από το lockdown όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Ιούνιο 2020 ανήλθε σε 18,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 16,4% σε σχέση με τον Ιούνιο 2019, που είχε ανέλθει στα 22,2 ευρώ. Χάθηκαν περίπου 4 δισ. από τα ταμεία των επιχειρήσεων.
Μεγαλύτερη πτώση στα έσοδα τους κατά 87% είδαν τα ξενοδοχεία και η εστίαση με τα έσοδα τους να συρρικνωνονται κατά 900 εκατ. ευρώ μόνο για τον Ιούνιο.
Συνολικά στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 όπου είχαμε και την κορύφωση του κορωνοϊου οι επιχειρήσεις είδαν τα έσοδα τους να συρρικνώνονται κατά 25,1% ενώ χάθηκαν από την αγορά περί τα 20 δισ. ευρώ. Οι μεγάλοι χαμένοι για όλο το τρίμηνο, ξανά ξενοδοχεία και εστίαση.
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της αγοράς πιέζει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων όπως είναι οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις αλλα και η παράταση ήδη νομοθετημένων μέτρων όπως το μειωμένο ενοίκιο, η επιμήκυνση του προγράμματος Συν-εργασία αλλά και η συνέχιση του επιδόματος των 534 ευρώ.        www.tovima.gr