Ανοιχτά όλες τις Κυριακές όλα τα καταστήματα

Ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου θα μπορούν να είναι τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι και στην περιοχή της Ακρόπολης από τον Νοέμβριο του 2021.
Η απόφαση αυτή, η οποία ανοίγει τον δρόμο για να ακολουθήσει η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας, ελήφθη από τον αντιπεριφερειάρχη του Κεντρικού Τομέα Αττικής και δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έπειτα από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους της αγοράς.
    

Σήμερα, σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου. Η νέα απόφαση του αντιπεριφερειάρχη δίνει πλέον στις εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπορικό τρίγωνο Πλάκα - Μοναστηράκι - Ακρόπολη να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου, δηλαδή και εντός του διαστήματος Νοεμβρίου - Απριλίου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η παραδοσιακή αγορά της Πλάκας αποτελεί στην πραγματικότητα την «παλιά πόλη της Αθήνας», όπως οροθετείται στο πολεοδομικό διάταγμα (Δ' 1329/1993), και περιλαμβάνει την Πλάκα, το Μοναστηράκι και την Ακρόπολη.

Στις άλλες πρωτεύουσες

Οπως αναφέρεται επίσης στην απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης η «παλιά πόλη» διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού και τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν με ειδικό ωράριο. Τέλος, ένας ακόμα λόγος είναι ότι τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στα σημεία της παραδοσιακής αγοράς της Αθήνας (Πλάκα - Μοναστηράκι - Ακρόπολη) στηρίζονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό και η λειτουργία δεν περιορίζεται στις ημέρες της τυπικής λειτουργίας των καταστημάτων, δηλαδή από Δευτέρα έως Σάββατο. Ενώ στην περιοχή δραστηριοποιούνται κυρίως μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις και απασχολούν ως προσωπικό μόνιμους συνεργάτες.
Η συγκεκριμένη απόφαση θα ενεργοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2021 και μπορεί να αναθεωρείται ετησίως με απόφαση που θα εκδίδεται κάθε Δεκέμβριο, ενώ σε περίπτωση μη έκδοσης νέας απόφασης θα θεωρείται ότι ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση.
Με την απόφαση αυτή ο αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Αττικής ενεργοποιεί το άρθρο 16 του Ν. 4177/2013, με τον οποίο, έπειτα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, μπορούν να αποφασίζουν να λειτουργούν προαιρετικά τα εμπορικά καταστήματα και άλλες Κυριακές, πέραν αυτών που ορίζει ο νόμος. Η διαβούλευση των εμπλεκομένων μερών για τη συγκεκριμένη απόφαση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα στις 10 Ιουλίου με τη συμμετοχή του επιχειρησιακού προϊσταμένου της Δημοτικής Αστυνομίας, εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Καταστημάτων, του αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του εκπροσώπου των καταστηματαρχών της Πλάκας, της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, της Περιφέρειας Αττικής, ενώ για το θέμα αυτό τοποθετήθηκαν στις 13 Ιουλίου και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας.

Τι ισχύει

Σήμερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία όλων των καταστημάτων (μικρών και μεγάλων) σε ολόκληρη τη χώρα οκτώ Κυριακές, και συγκεκριμένα την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, των θερινών εκπτώσεων, του εκπτωτικού δεκαημέρου του Μαΐου, του εκπτωτικού δεκαημέρου Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή. Επίσης την Κυριακή των Βαΐων, τις δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και την τελευταία Κυριακή κάθε έτους, ενώ ειδικά για τα ιχθυοπωλεία επιτρέπεται η λειτουργία τους και την παραμονή της 25ης Μαρτίου όταν πέφτει Κυριακή. Επιπλέον σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας επιτρέπεται το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων όλες τις Κυριακές στο διάστημα από Μάιο έως και Οκτώβριο, εκτός εάν υπάρχει διαφορετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.           www.tanea.gr