Οι επιπτώσεις της μάσκας...

Η δημιουργία ασθενειών στα ούλα αλλά και η κακή αναπνοή φαίνεται να είναι προβλήματα που δημιουργεί η εκτεταμένη χρήση μάσκας, σύμφωνα με...

οδοντιάτρους της ομάδας «One Manhattan Health», στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι οδοντίατροι αναφέρουν ότι περίπου το 50% των ασθενών τους έχουν εμφανίσει στοματικές παθήσεις εξ αιτίας της χρήσης προστατευτικής μάσκας.

Οι παθήσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι όταν κάποιος φοράει τη μάσκα αναπνέει περισσότερο από το στόμα, παρά από τη μύτη που είναι και ο ορθός τρόπος. Κάτι τέτοιο δημιουργεί ξήρανση του στόματος, καθώς μειώνεται η παραγωγή σάλιου. Το σάλιο, ωστόσο, προστατεύει την υγιεινή των δοντιών αλλά και των ούλων, καθώς καταπολεμά τα βακτήρια και καθαρίζει τα δόντια.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια που κάποιος φοράει τη μάσκα καταναλώνει και πολύ λιγότερο νερό, το οποίο επίσης επιδρά στην ξήρανση του στόματος και δημιουργεί αφυδάτωση, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.


Αντίλογος από τη Βρετανία

Οι ειδικοί του Βρετανικού Οδοντιατρικού Οργανισμού, ωστόσο, έχουν αντίθετη άποψη και αποκαλούν αυτού του είδους τις απόψεις ως «πολιτική προκατάληψη». Αυτό που οι ίδιοι ισχυρίζονται είναι πως η στοματική υγιεινή απειλείται όντως από τον κορονοϊό, αλλά αυτό οφείλεται στη μειωμένη πρόσβαση σε οδοντιατρεία.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας όλα τα ιατρεία παρέμεναν κλειστά, εκτός από περιπτώσεις επείγων περιστατικών, ενώ στη συνέχεια οι ασθενείς μείωσαν τις επισκέψεις τους στα οδοντιατρεία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η στοματική τους υγιεινή. 

Ο καθηγητής του οργανισμού ανέφερε, μάλιστα, πως σε χώρες της Ανατολικής Ασίας όπου η μάσκα έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες δεν έχουν αναφερθεί τέτοιου είδους προβλήματα. Πρόσθεσε πως τέτοιου είδους αναφορές αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας και δεν εξυπηρετούν την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πώς να προστατευτούμε

Αυτό που συνιστούν οι επιστήμονες για την αποφυγή τέτοιου είδους προβλημάτων, είναι η κατανάλωση περισσότερης ποσότητας νερού, η μείωση της κατανάλωσης καφέ αλλά και του καπνίσματος, ενώ συνιστούν και τη χρήση τσίχλας χωρίς ζάχαρη, η οποία βοηθάει στην παραγωγή σάλιου και αποτρέπει την άσχημη αναπνοή.      www.nonews-news.com/2020/08/blog-post_2281.html#more