Μας έχετε μπερδέψει

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Σας έχουμε μπερδέψει, παραδέχτηκε την Τρίτη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, o οποίος από τότε που μας συστήθηκε στο ανοιξιάτικο ραντεβού των 6 μ.μ. προσπάθησε να ενσωματώσει στον λόγο του την αβεβαιότητα. Προσπάθησε να μας μιλήσει για τα όρια της επιστήμης και τη σχετικότητα των γνώσεων.


Δεν ξέρω ποιος μας έχει μπερδέψει. Οι επιστήμονες, οι πολιτικοί ή οι ειδικοί, που δέχονται να γίνουν μέρος της πολιτικής. Ακόμη και εμείς οι αδαείς γνωρίζουμε ότι η διαφωνία είναι στην επιστήμη -και στη δημοκρατία- ευλογία. Κάτι έχουμε καταλάβει για την αβεβαιότητα στον πυρήνα της επιστήμης, και τα ρίσκα που παίρνει.

Κάτι έχουμε καταλάβει, ενώ η βύθιση στο ανορθολογικό είναι ισχυρή και οι καιροί πονηροί.

Δεν ζυγίζουμε επιστημονικές επάρκειες -δεν θα μπορούσαμε, άλλωστε- μα γίνεται πάρτι με τις αντιφάσεις.

Για παράδειγμα, στον ΠΟΥ, την ηγετική αρχή στον τομέα της υγείας παγκοσμίως στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ορίστηκε αντιπρόεδρος στο STAG-IH (Strategic and Technical Advisory Group for Infectious Hazards) ο Γιόχαν Γκίσεκε. Το τμήμα, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ασχολείται -μεταξύ άλλων- και με τη διαχείριση του Covid-19.

Τον Σουηδό Γκίσεκε τον μάθαμε το 2009 με τον ιό Η1Ν1. Ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, που καθησύχαζε ότι ο ιός δεν είναι πιο επικίνδυνος από την κοινή εποχική γρίπη και γι’ αυτό «δεν θα πρέπει ο κόσμος να ανησυχεί και να πανικοβάλλεται, ωστόσο θα πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι».

Τι λέει τώρα για την πανδημία; «Πέρα από το πλύσιμο των χεριών, όλα τα άλλα μέτρα -όπως το κλείσιμο των συνόρων, των σχολείων κ.λπ.- δεν υποστηρίζονται σχεδόν καθόλου από επιστημονικά στοιχεία».

Άλλα δεν μας λέει ο ΠΟΥ; Δεν προειδοποιεί ότι όσοι νομίζουν πως η ανοσία θα έρθει με τρόπο μαγικό κάνουν λάθος τραγικό;
Τότε τι είναι του Γκίσεκε ο διορισμός; Μήπως να βγάλουμε τη μάσκα και να φορέσουμε κράνος; Άκρη δεν βγάζουμε με τους αποπάνω.         www.naftemporiki.gr