Ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου

Στη Σίφνο τους φτιάχνουν με τα μικρά, ξερικά ρεβίθια του νησιού, τα ίδια που χρησιμοποιούν και στην ονομαστή τους ρεβιθάδα, εμείς με τα ρεβίθια που έχουμε στο ντουλάπι μας. Τα μoυλιάζουμε αποβραδίς, τα ψιλοκόβουμε, τα αναμειγνύουμε σε ένα μπολ ή μια λεκανίτσα με πολτοποιημένη βραστή πατάτα, τριμμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, δυόσμο και λίγη μαντζουράνα και πλάθουμε μικρούς σφαιρικούς κεφτέδες. Βγαίνουν από το τηγάνι τραγανοί και μυρωδάτοι.

Υλικά

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 500 γρ. πατάτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • 3-4 κλωναράκια δυόσμο
  • λίγη μαντζουράνα, φρέσκια ή ξερή
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Μουσκέψτε τα ρεβίθια από την προηγούμενη ημέρα. Τρίψτε τα με τα χέρια σας για να φύγουν οι φλούδες τους και στραγγίστε τα. Ψιλοκόψτε τα στον πολυκόπτη χωρίς να τα πολτοποιήσετε τελείως.
  2. Βράστε τις πατάτες, καθαρίστε τες και πολτοποιήστε τες. Τρίψτε τα κρεμμύδια και ψιλοκόψτε το μαϊντανό και το δυόσμο.
  3. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ τα ρεβίθια, τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το δυόσμο και λίγη μαντζουράνα και αλατοπιπερώστε. Ζυμώστε το μείγμα και πλάστε μικρά μπαλάκια.
  4. Αφήστε τους ρεβιθοκεφτέδες για μισή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά τηγανίστε τους στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε με λεμόνι.         www.ethnos.gr